„Opriți puțin graba zilei, să citiți și să dați o șansă răbdării”
19 Martie 2021, 19:05
„Regele Curcubeu și alte povestiri despre răbdare” este titlul unei cărți propuse cititorilor în anul 2020 de Editura Frontiera. Selecția și adaptarea este realizată de Amalia Banaș, iar ilustrațiile sunt făcute de Diana Margareta Cepleanu. După cum spune chiar titlul cărții, tema antologiei este răbdarea, calitate fundamentală a omului care merită, mai ales astăzi, readusă în discuție tocmai pentru că ne aflăm „în secolul vitezei și timpul nu mai are de multă vreme răbdare cu noi”. Editorii adresează lectorilor adulți o invitație limpede și tentantă care se va extinde cu calm și înțelegere și asupra copiilor. Căci copiii se dezvoltă în valorile susținute de părinți. Așadar, „Regele Curcubeu și alte povestiri despre răbdare” este o carte dedicată familiei. Amalia Banaș întărește ideea de carte citită, discutată și comentată în familie: „Cartea de față este mai mult un pretext pentru a sta de vorbă după ce veți parcurge împreună pagină cu pagină, ca și cum ați trece printr-un șir de porți, fiecare parcurgând, ajutat de celălalt, puntea de la eu cel de acum la eu cel de mâine, având credința că acesta va fi un eu mai bun și mai înțelegător.”
Chiar dacă poveștile sunt reluate de Amalia Banaș din marile culturi ale omenirii, „repovestirile” sunt făcute cu har și atenție pentru frazare sau pentru detaliile vocabularului. Ilustrațiile Dianei Margareta Cepleanu „înveșmântează” poveștile oferindu-le un suport vizual dosebit. Cu transparențe și suprapuneri diafane, personajele și lumile create de artistă ne însoțesc pas cu pas în lectură, dându-ne din când în când motiv de „tihnă”. Artista a devenit ilustratoare, mai târziu, creațiile sale fiind răsplătite cu premii la prestigioase expoziții internaționale.
Personajele asupra cărora s-a oprit Amalia Banaș în selecția ei sunt personaje care se descoperă și se transformă prin întâmplările și faptele celorlalți. În povestirea „Bățul care a înflorit”, spre exemplu, Ioan cel Pitic reușește să-și depășească lenea, nerăbdarea și mândria exagerată. Iar în „Sabia de lemn”, pe de altă parte, tânărul cizmar îi dovedește regelui că este răbdător și credincios, calități fundamentale pentru o existență frumoasă. Și așa, fiecare poveste din selecția oferită de Editura Frontiera are înțelesuri ascunse cărora le vom da interpretările potrivite în urma lecturii pe care o facem împreună, în familie.
Realizatoare Roxana Păsculescu