Obârșia Mioriței la Cașin, 2017
18 August 2017, 14:27
Evenimentul ”Obârșia Mioriței” desfășurat în perioada 13-15 august 2017- manifestare națională de promovare a valorilor patrimoniului cultural material și imaterial al microzonei etnografice Valea Cașinului – a atras și de astă dată un public numeros, interesat de autenticul acestui spațiu.
În comuna Cașin din județul Bacău, în imediata apropiere a Municipiului Onești se organizează de trei ani, un important eveniment de prestigiu național care include în desfășurarea sa, ca element cu greutate, un important simpozion științific la care participă specialiști din multe domenii de activitate, interesati în cercetarea, promovarea și protejarea patrimoniului cultural.
Simpozionul din această vară a avut o temă generoasă, în același timp interogativă: ”Obârșia Mioriței, totuna cu obârșia muntenilor din Moldova?” și s-a desfășurat în contextul Sărbătorii Sfintei Maria, ”unul dintre hramurile celei mai închegate comunități de munteni veniți din Rucăr și Dragoslavele, munteni așezați în sudul Moldovei de câteva sute de ani”( Florin Ionuț FILIP Neacșu, Manager proiecte și comunicare AFAPRR a UAP din România, Cercetător științific, Expert UNESCO în domeniul patrimoniului cultural imaterial ).
Asociația ”Civitas Bacoviensis” și Asociația Cașin – ”Tezaur de frumusețe” împreună cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Protopopiatul Onești, Primăriile și Consiile Locale din comunele Cașin și Mănăstirea Cașin, Parohiile Bisericilor de pe Valea Cașinului cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bacău si-au dorit și in acest an, ca prin organizarea manifestării și prin găzduirea unor personalități și specialiști din toate provinciile românești să lumineze cum se cuvine patrimoniul material și imaterial local.
Comunicările, ca de altfel și în anii precedenți vor fi publicate în volum tipărit și pe DVD și vor constitui categoric un suport documentar pentru elaborarea unui proiect de dezvoltare regională în vederea susținerii cercetării, protejării și promovării patrimoniului cultural, inclusiv turistic, din microzona etnografică Cașin.
Exemplul acestei comunități -interesate în perpetuarea tradițiilor și promovarea obiectivelor de patrimoniu cultural -va sta la baza unei bune practici, funcționale și pentru alte comunități din țară.
Arhitectura vernaculară, în care porțile de lemn (Constantin TUDOSE este autorul volumului trilingv ”Porțile de lemn ale satului. Porțile sufletului”, volum prefațat de dr. Ion GHINOIU) joacă un rol aparte, tradițiile vii din care enumerăm parada caruțelor cu coviltir amintind de cărăușie, meșteșug practicat de către cașuneni sunt doar două dintre elementele fascinante, dar încă prea puțin cunoscute ale zonei.
Anul acesta, organizatorii au alăturat însă, într-un fel aparte, de fapt două evenimente. Pe 13 august s-a celebrat cu un simpozion comemorativ -Centenarul Luptelor de la Cașin. Iar pe 14-15 august, s-a desfășurat Obârșia Mioriței, manifestare ajunsă la ediția a III-a care a încununat întâlnirea specialiștilor cu locuitorii acestui spațiu istoric, cu obiceiuri, tradiții, în plus cu simpozionul devenit tradițional.
Roxana Păsculescu