O poveste despre curaj și eliberare
13 Mai 2022, 06:09
Din cadrul colecției smart age de la Corint Books -destinată copiilor cu vârsta de peste 10 ani- vă recomand cartea ”Adevărul lui Mason Buttle”. Cartea este scrisă de Leslie Connor, o scriitoare americană premiată și tradusă din engleză de Dana Săporan.
Capitolul 1 începe direct cu o ”glumă” adresată unui băiat de clasa a VII-a care a greșit cuvântul care i-a revenit la un concurs de ortografie în limba engleză. Băiatul se numește Mason -are 12 ani și literele i ”se estompează sau se umflă, ba chiar se furișează” la fiecare provocare de ortografie. Disconfortul participării la acest concurs este atât de mare, încât transpiră înfiorător și colegii se distrează pe seama lui. Mason, cel mai mare și cel mai înalt puști din școală este dislexic. Dar nu este singur în lupta sa de supraviețuire, într-o școală unde nu toți copiii sunt calmi, buni și înțelegători. Domnișoara Blinny îl învață să nu-și lase mintea îngrădită. Dincolo de provocările la care îl supun elevii răutăcioși, Mason este și foarte trist, căci și-a pierdut în urma unui accident stupid, prietenul cel mai bun.
Dincolo de povestirea preadolescentului cu aventurile prin care trece, zi de zi la școală, dar și în afara ei, în scrierea lui Leslie Connor se înlănțuie informații interesante pentru copii, cuvinte noi de învățat, explicații ușoare și plăcute legate de copilărie, adolescență și relațiile interumane. Cititorii se vor întâlni în carte cu personaje în care își vor regăsi amicii din viața reală, prin vorbe și comportamente.
Mason, băiatul cam însingurat comunică cel mai bine cu Domnișoara Blinny din școală care îl învață să folosească un program de calculator; fără teamă, fără rețineri de tot felul, Mason ajunge să-și dorească să vorbească și să aibe o comunicare mai susținută cu cei din jur, datorită provocării adresate lui de Domnișoara Blinny.
Scriitoarea creează un personaj interesant din Mason, cu lumini și umbre pe care încercăm să le descifrăm pe parcursul lecturii. Dincolo de problemele cu care se confruntă, puștiul are imaginație și aceasta apare în diverse momente, sub forma unor viziuni colorate: ”..deasupra bucătăriei apare un nor subțire și roz- ca zmeura acoperită de rouă... .Rozul este culoarea părților bune. Celor mai bune. Din viață vreau să spun. Și mi se întâmplă doar uneori. Nici nu durează prea mult.”
Prietenia cu Calvin, primirea câinelui Moonie și câteva alte întâmplări desfășurate pe parcursul celor circa 350 de pagini, îi vor schimba lui Mason perspectiva tristă pe care o avea asupra vieții. Un motiv de a citi cartea: ”Adevărul lui Mason Buttle”.
Realizatoare Roxana Păsculescu