O călătorie documentară şi estetică
27 Noiembrie 2017, 07:13
“Ocolul Lumii în 80 de minute, după Jules Verne” este titlul unei expoziţii deosebite pe care o recomandăm cu căldură, expoziţie care va putea fi văzută până în martie 2018 la Biblioteca Naţională a României. Prof. Univ. Adina Nanu a gândit expoziţia “Ocolul Lumii în 80 de minute, după Jules Verne” într-un anume fel, atunci când ea a fost deschisă în Sala Irina Nicolau la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în aprilie- mai 2016. Când expoziţia a fost deschisă la Casa Sfatului din Braşov, alta a fost scenografia, deşi povestea colecţiei care a oferit piesele a rămas aceeaşi: “În colecția noastră se adunaseră, din călătoriile noastre, ale rudelor și prietenilor, tot felul de costume și amintiri, păstrate în cufere și geamantane, și care se cereau scoase la vedere. Prezentarea lor ca văzute prin ochii lui Jules Verne le învăluie în atmosfera poetică a sfârșitului secolului al XIX-lea, secolul romantismului, mutând accentul comunicării de la documentar la trăirea artistică a imaginilor. Privitorul e invitat să intre în roman, să trăiască alături de personajele lui mai ales prin senzațiile, emoțiile și sentimentele pe care le resimte. Compozițiile care reconstituie etapele călătoriei urmăresc evocarea unor atmosfere specifice din Londra și Paris, din Egipt, India, China, Japonia și SUA”. Acum, când evenimentul a fost organizat la Biblioteca Naţională, şi anume în spaţiul Sălii Multimedia „Liviu Ciulei” și tronsonul de lecturi libere „Podu’ Vechi” – mezanin, aripa dinspre B.dul Mircea Vodă, conceptul expoziţional a câştigat piese de patrimoniu din colecţia instituţiei gazdă.
Dincolo de costumele și obiectele de epocă din colecția doamnei Adina Nanu care semnalează traseul lui PHILEAS FOGG şi al lui PASSEPARTOUT în jurul lumii apar în această nouă prezentare: “reproduceri ale ilustrațiilor realizate de artiștii francezi Léon Benett (1839-1916) și Alphonse de Neuville (1836-1885), ilustrații care împodobesc edițiile de sfârșit de secol XIX din romanele “Ocolul Lumii în 80 de zile” și “Castelul din Carpați”, aflate în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale a României”.
Aventura extraordinară întreprinsă în urmă cu circa 150 de ani, devine în concepţia istoricului de artă Adina Nanu o călătorie eminamente documentară şi estetică. Costumelor li se asociază obiecte care vorbesc despre perioada aflată sub lupa D.nei Adina Nanu. Expoziţia este una de civilizaţie care va atrage copiii de orice vârstă: “Se călătorea anevoios și încet. Pe uscat, se circula cu trăsura, cu bicicleta (cu o roată mare și una mai mică) și doar de puțini ani cu trenul (acționat cu aburi). Pe apă, se circula cu corabia cu pânze (ulterior și cu motor cu aburi, ca și trenul). În aer, cei mai îndrăzneți, precum fotograful Nadar, prietenul lui Jules Verne, se suiau în marea noutate – balonul.”
Departe de a fi o reconstituire fidelă a cărţii, expoziția „Ocolul Lumii în 80 de minute, după Jules Verne” este creaţia plină de bucurie şi farmec a istoricului de artă “menită să stârnească imaginația, un fel de ilustrare a unei cărți în care desenele sunt înlocuite cu veșminte și obiecte autentice care ar fi putut fi văzute de Jules Verne și eroii săi, la sfârșitul secolului al XIX-lea”.
Critic și istoric de artă, Adina Nanu şi-a manifestat spiritul ludic în nenumărate expoziţii. Autoare de lucrări de specialitate (Artă, stil, costum (Noi Media Print, 2007), Călătorie în jurul casei mele (Polirom, 2008), Bărbatul și moda (Editura Polirom, 2009), Arta pe om (Compania, 2001), Vezi? Comunicarea prin imagine (Vizual, 2002), Adina Nanu predă de mai bine de 50 de ani cursuri dedicate istoriei artelor, stilurilor şi costumului la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti și la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală.
Roxana Păsculescu
fotografiile surprind imagini din expozitia care a putut fi vazuta la MTR, in perioada aprilie-mai 2016