Locul tău e pretutindeni
10 Iunie 2022, 15:51
Vă simțiți aparținând unei comunități? Aveți sentimentul că faceți parte din ceva mai amplu decât familia dumneavoastră? Sunt întrebări firești pe care poate nu ni le punem chiar așa, dar care apar în sufletul nostru, odată cu răspunsurile rapide pe care tot noi ni le dăm, oferindu-ne uneori o mulțumire, altădată, stări contradictorii. Brené Browna scris (și a fost tradusă în 2019 la Editura Curtea Veche) ”Curajul în sălbăticie”; volumul care a atras însă, foarte mult atenția asupra scriitoarei a fost „Curajul de a fi vulnerabil”, lucrare devenită bestseller.
Titlul ”Curajul în sălbăticie” are o completare edificatoare pentru direcția pe care o urmează cartea: ”în căutarea apartenenței adevărate, dar și a curajului de a rezista singur”.
Totul ține de conexiunea umană, după opinia scriitoarei și cartea încearcă să dovedească acest lucru, punându-ne la îndemână, mijloacele prin care să realizăm acest deziderat. Căci fiind singuri, rupți de toți ceilalți, nu avem cum să fim fericiți, împliniți, și nu avem cum funcționa.
Propria sa experiență de viață, cu mutările succesive în perioada copilăriei, dintr-un oraș
într-altul îi conferă autoarei puterea de a delibera pe marginea apartenenței la societate. Libertatea este un concept a cărui definiție asumată de scriitoare apare în a doua pagină a cărții: ”Ești liber doar atunci când îți dai seama că nu aparții niciunui loc anume, ci tuturor –locul tău e pretutindeni. Prețul e mare. Recompensa e uriașă.”
Citind pagini din cartea lui Brené Brownrealizezi că în anumite momente din viața sa, scriitoarea s-a considerat a fi un outsider. Faptul că ceilalți nu te văd în gruparea lor, poate deveni o problemă. Autoarea vede că suntem însingurați și nu de puține ori chiar singuri. Și observă că frica ne ține departe de ceilalți, ceea ce este explicabil. Nu vrem să fim dezamăgiți și în final, răniți. Și-atunci, implicarea noastră în comunitate este foarte mică. Mergem pe cărări bătătorite, suntem precauți, nu ne asumăm riscuri care ar putea avea consecințe considerate nefaste asupra noastră. În urma unei situații riscante, am putea avea însă, rezultate pozitive. Autoarea se axează pe devoalarea acestei perspective asupra căreia ar trebui să devenim conștienți. Asumarea face parte din relaționarea noastră cu comunitatea și în final cu societatea.
Brené Brownare câțiva termeni asupra cărora staționează, explicându-i și oferindu-i cititorului ca pe un tot, ca pe o modalitate de analiză și de schimbare a noastră. Dintre aceștia, mulți nu ne sunt deloc străini; sunt concepte pe care le cunoaștem și cu care trăim; responsabilitatea, confidențialitatea, integritatea, fără să judecăm, cu generozitate construiesc o atitudine constructivă care ne plasează în mijlocul comunității. Prin seriozitatea, limitele pe care le acceptăm, dlimitările pe care le avem, discreția de care dăm dovadă, ajutorul îndreptat către cei în nevoie, toate acestea trebuie înțelese ca pârghii de inter-conectare într-o comunitate.
Realizatoare Roxana Păsculescu