Ion Raţiu - Jurnalist, scriitor, om politic, om de afaceri, filantrop…., de Dan Manolache
09 Iunie 2018, 06:02
Jurnalist, scriitor, om politic, om de afaceri, filantrop…. Aşa ar putea suna o succintă caracterizare a celui care a fost Ion Raţiu de la a cărui naştere s-au împlinit pe 6 iunie 101 ani.
Când, după o jumătate de veac de exil, în decembrie 1989, s-a întors în România, unii l-au privit cu condescendenţă. Cu zâmbetul său perpetuu, cu nelipsitul papion, cu accentual său transilvano- englez, cu discursul său moderat, Ion Raţiu era considerat…. anacronic. A avut însă şi mulţi admiratori.
Din păcate mulţi, prea mulţi îl considerau dacă nu duşman al poporului, măcar prototipul capitalistului fireşte preocupat să ne cumpere, pe nimic, ţara…..
Poate nu ştiau că era descendentul uneia dintre cele mai vechi familii româneşti din Ardeal. Unul dintre stămoşii săi, tot Ion Raţiu, este considerat întemeietorul Partidului Naţional Român din Transilvania şi Ungaria.
Poate nu ştiau că, tânăr avocet la Legaţia României din Londra a ales, în 1940, exilul, respingând dictatura, orice fel de dictatură. A rămas toată viaţa un democrat preocupat mai ales de afirmarea dreptului românilor la o viaţă liberă.
A militat pentru convingerile sale ca ziarist, ca redactor colaborator al BBC-ului, ca scriitor, autor, între altele, al lucrării “Moscova sfidează lumea”, ca om politic, preşedinte al “ Uniunii Mondiale a Românilor Liberi”. Toate aceste fapte şi multe altele pe care nu le-am enumerat, erau insă greu de cunoscut într-o ţară cu orizontul mărginit de “cortina de fier” şi chiar în România anilor 90 în care abia se preda alfabetul democraţiei. Unii credeau sau erau instigaţi să creadă că ea democraţia le dădea aceleaşi “drepturi” şi “libertăţi” ca şi dictatura comunistă, de pildă acela de de a-i bate, de această dată chiar în public pe cei etichetaţi cu ură duşmani, sau golani, sau drogaţi, sau…intelectuali.
Pentru Ion Raţiu nu existau duşmani ci doar adversari. Le vorbea tuturor cu politeţe dar şi cu fermitate. Vreţi spre Vest, le spunea el românilor în campania electorală din 1990, alegeţi-mă pe mine preşedinte, doriţi să vă indreptaţi spre Est, votaţi-l pe domnul Ion Iliescu.
Ni-l amintim pe Ion Raţiu, vicepreşedinte al PNŢ, vicepreşedinte al Senatului, parlamentar din 1990 pâna în 2000, ni-l amintim ca pe un autentic democrat. Cred că nu el era atunci în anii ‘90 anacronic. Noi, ceilalţi, ne obisnuiam greu cu democraţia, cu libertatea, inclusiv de gândire.
Suntem astăzi altfel? Vaclav Havel vorbea despre “puterea celor fără de putere”. Cuvinte adevărate cu singur şi esenţial amendament. Pentru a fi puternici, cei aparent fără de putere, trebuie să descopere şi să creadă în puterea lor. Privind în jur se pare însă că drumul este lung, foarte lung…..