Întrebarea fundamentală a Kristinei Mänd-Lakhiani –”Imperfect, dar fericit? E oare posibil?”
06 Decembrie 2024, 09:00
”(Im)Perfect, secretul unei vieți autentice” este titlul unei cărți care ar trebui parcursă de adolescenți și de adulți, când simțim că funcționăm pe pilot automat, când gândim că rutina începe să ne acapareze complet și nu mai vedem nicio scăpare. Kristina Mänd-Lakhiani este printre altele, antreprenoare, scriitoare, artistă, conferențiară, susținând frecvent sesiuni de descoperire al celui mai bun sens în viață. Cartea a apărut la Curtea Veche, în colecția biblioterapia. Editori, psihoterapeuți și scriitori recomandă această carte care transmite gânduri sincere pentru îmbunătățirea stimei de sine.
Pe capitole care decurg cumva logic, cu puncte de reflecție care să permită cititorului să rămână pe loc și să reflecteze, cartea devine atrăgătoare.
Primul capitol îi semnalează lectorului că trebuie să se aibă pe el-însuși în atenție. Și de aici, de la această idee principală se derulează celelalte capitole care presupun deschiderea cititorului către exterior, dar după înțelegerea sinelui. Felul în care ceilalți ne observă este diferit de felul în care suntem sau ne simțim noi, consemnează autoarea.
După autenticitate, scriitoarea vorbește despre vulnerabilitate. Este bine să ne arătăm vulnerabilitatea? Concluzia este destul de simplă. Ce este prea mult, strică, excesul devine obositor și chiar o formă de ”tiranie” gândește autoarea. Definiția vulnerabilității se construiește în rândurile scriitoarei, firesc: ”vulnerabilitatea înseamnă să fii curajos, nu doar să bravezi. Înseamnă să faci ceva în pofida incertitudinii.”
Un alt capitol foarte interesant și cu o problematică pe care am regăsit-o în viața de zi cu zi este aceea a criticului rău care există în noi. Ne tratăm cu asprime și ne înfrânăm sentimentele cele mai simple câteodată, gândind, că lumea va vorbi prost despre noi, că nu vom fi corect înțeleși. Kristina Mänd-Lakhiani are un răspuns și aici, răspuns care ne dă de gândit: ”lumea te va trata așa cum o înveți să te trateze. Este un adevăr greu de acceptat, greu de recunoscut, dar, în majoritatea cazurilor, perfect valabil”.
Cartea oferă și exerciții pe care cititorul este invitat să le facă, tocmai pentru a medita ceva mai mult asupra temelor oferite de autoare. Cartea se poate citi oricum, fără a parcurge toate filele în ordinea lor. Exemplele pe care autoarea le aduce în discuție sunt fie personale, fie le-a întâlnit în unele campanii publicitare, pe care nu le-a găsit lipsite de un semnificativ spirit educativ. Observarea și analiza unor reacții, i-a permis astfel scriitoarei să evidențieze niște gânduri personale. Ca o concluzie pe care o putem trage: cu toții jinduim după o viață armonioasă, iar această carte ne spune într-un mod plăcut, că ne-am putea bucura de ea, dacă am fi mai buni cu noi- înșine și dacă am fi ceva mai atenți cu ceea ce se petrece în jurul nostru.
Realizatoare Roxana Păsculescu