Ioan Roxin: În câțiva ani, tare mi-e că o să fim mai proști, iar ”mașina” (IA) mai inteligentă
10 Aprilie 2025, 18:06
”Găsesc că astăzi Inteligența Artificială este stimulată și susținută nejustiifcat de mult în comparație cu inteligența umană. Și nu numai că este instruită de cei care ”pun banii”, dar este instruită de fiecare utilizare pe care noi o facem. Și dacă o să continue în ritmul ăsta, riscul (...) este acela că omul va face economie de energie, economie de efort șamd și, în timp, omul se va atrofia și pe măsură ce calculatorul e mai deștept, omul devine mai prost”, spune Ioan Roxin, Profesor universitar dr. în Tehnologia Informației și Comunicării (TIC), Departamentul „Informatique et multimédia” din Montbéliard, Universitatea Franche-Comté și invitat, în această seară, la Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe - la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21.10, realizatoare Corina Negrea.
”Dacă un student care-și face raportul cere inteligenței artificiale un raport de 10 pagini despre atrofia cognitivă, să zicem și e grăbit că vrea să facă altele, ia cele 10 pagini și le dă profesorului ca activitate pe care el a făcut-o.În condițiile astea, creierul lui este folosit mai puțin, și cum ceea ce nu se folosește se slăbește, în medicină se spune că funcția creează organul.Deci asta poate să ducă la slăbirea rețelelor neuronale, care ar fi fost activate dacă elevul sau studentul și-ar fi făcut singur exercițiul, prin stimularea atenției raționamentului logicii și așa mai departe.
Nefolosindu-le, se anchilozează și plasticitatea creierului scade și atunci omul devine un instrument al inteligenței artificiale, (...) Osă facă doar inventarul răspunsurilor, fără să judece în profunzime răspunsurile pe care le-a primit.
Tehnologia, în general, a fost o extensie a corpului tot timpul (...) Pericolul depinde nivelul intelectual al celui care-l folosește și ar trebui, după părerea mea, chiar interdicție să folosești inteligență artificială într-un domeniu în care ești afon.
Pentru că dacă nu știi, nu poți să evaluezi răspunsul pe care l-ai primit.Singura soluție o să fie să-l iei ca atare.Și asta este foarte periculos.”
Ioan Roxin a susținut recent, la invitația Asociației Absolvenților Școlii Politehnice din Paris, Franța, L'X (ax.polytechnique.org), conferința cu tema ”Inteligența Artificială și cunoașterea umană: între progres tehnologic și atrofie cognitivă”.
"Inteligența Artificială (IA), ca instrument de extindere a raționamentului și creativitățiii, iluzia cunoașterii și riscul atrofierii cognitive, impactul IA asupra educației și gândirii critice, infobezitatea și dificultatea de a ierarhiza informația, barierele cognitive și algoritmice, Inteligența Artificială și evoluția creierului uman, relația dintre intuiția umană și inteligența artificială, etica și responsabilitatea cognitivă" au fost câteva dintre ideile aduse în discuție la această conferință și despre care am discutat și în această seară.
Și pentru a exemplifica ce poate face Chat GPT, profesorul Roxin i-a ”comandat” un imn al emisiunii - pe care îl veți putea asculta la finalul emisiunii - și a generat câteva fotografii pentru ediția din această seară.