Ascultă Radio România Cultural Live

Weekend cultural - Recomandări pentru 11-13 aprilie

Weekend cultural - Recomandări pentru 11-13 aprilie

10 Aprilie 2025, 17:35

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.

  • La Sala Radio, vineri aveți ocazia de a asculta Simfonia nr. 3 – Scoțiana, semnată de Felix Mendelssohn, în interpretarea Orchestrei Naționale Radio sub bagheta lui Laurent Zufferey Lucrarea, inspirată de călătoriile compozitorului în Insulele Britanice – un spațiu de care se simțea foarte atașat, este dedicată chiar Reginei Victoria. Seara va debuta cu Beethoven – Uvertura Egmont și va continua cu Saint-Saëns – Concertul nr. 1 pentru violoncel și orchestră, ocazie de a-l revedea pe cunoscutul violoncelist român Răzvan Suma, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România.
  • Orchestra simfonică a Filarmonicii Moldova Iași va susține vineri, la Casa de Cultură a Studenților, un concert sub bagheta dirijorului YU-AN CHANG. Solist va fi Răzvan Dragnea la pian. În program: Piotr Ilici Ceaikovski – Uvertura-fantezie „Romeo și Julieta”, Dmitri Șostakovici – Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în fa major, op.102 și Piotr Ilici Ceaikovski - Simfonia nr. 4 în fa minor, op.36.

https://www.filarmonicais.ro/

  • Invitație la vals, op. 65 de C. M. von WEBER este propunerea maestrului Radu Popa în deschiderea programului artistic de vineri de la sala Capitol din Timișoara. Orchestra simfonică „Remus Georgescu” a Filarmonicii Banatul va mai interpreta alte două minunate lucrări: Concertul pentru violoncel și orchestră nr. 1, în do major, Hob. VIIb/1 de J. HAYDN, ce îl va avea ca solist pe talentatul violoncelist YO KITAMURA (Câștigătorul Concursului „George Enescu” 2024), și Simfonia nr. 4, în do minor, D. 417 de F. SCHUBERT.
  • Classix anunță un nou eveniment în cadrul ediției din 2025: concertul Dances of the Night, programat vineri, de la ora 20:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași. Pianistul Dragoș Andrei Cantea propune un program construit în jurul ideii de dans, explorând sonoritățile și simbolistica nopții. Repertoriul aduce în prim-plan compozitori precum Grieg, Janáček, Enescu, Silvestri, Bartók sau Villa-Lobos, într-o suită de lucrări ce evocă introspecția, misterul, energia ritualică și reveria nocturnă.
  • La Opera Naţională Bucureşti este prezentat vineri spectacolul Aida de Giuseppe Verdi, în regia lui Plamen Kartalov. Dirijor: Vlad Conta. Din distribuţie mai fac parte Madeleine Pascu - interpreta rolului titular, Thomas Paul-Radames şi Ștefan Ignat - în rolul Amonasro.

https://operanb.ro/

  • Teatrul Național de Operă și Balet din Constanța prezină Turandot, o operă în 3 acte compusă de Giacomo Puccini, pe un libret de Giuseppe Adami și Renato Simoni, după o piesă de Friedrich Schiller, bazată pe un basm persan inclus în colecția lui Carlo Gozzi „1001 de zile” (secolul al XVIII-lea). Partitura, pe care Puccini a lăsat-o neterminată, a fost finalizată de Franco Alfano. Premiera mondială a avut loc la 25 aprilie 1926 la Teatro alla Scala din Milano, sub bagheta lui Arturo Toscanini. În timpul concertului inaugural, la un moment dat, dirijorul s-a întrerupt la locul până unde compusese Puccini și a spus: „în acest moment, maestrul a pus jos pana”. După un moment de tăcere în sală, de la balcon s-a auzit: „Viva Puccini!” urmat de ovațiile publicului.

https://tnobconstanta.ro/spectacole/turandot-g-puccini/

  • La Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova puteți vedea sâmbătă, spectacolul „TOC TOC” . Piesă scrisă de dramaturgul și actorul francez Laurent Baffie a fost prezentată în premieră în 2005 la Palais- Royal din Paris. O comedie spumoasă a cărei acțiune se petrece în cabinetul doctorului Stern, un neuropsihiatru de renume mondial în tulburarea obsesiv-compulsivă – TOC sau OCD. O consultație la renumitul dr. Stern se obține cu greu, deoarece acesta călătorește foarte mult și rareori se întoarce în Franța. Regia artistică: Alexandru Boureanu și Raluca Păun

https://tncms.ro/

  • La Csíki Játékszín - Teatrul Municipal al orașului Miercurea-Ciuc sunteți inivitați duminică la spectacolul Tatăl. Este o poveste despre familie și îmbătrânire, care prezintă lumea prin perspectiva unui bărbat ce trăiește cu demență, în timp ce vorbește despre experiența comună a tuturor: anxietățile legate de trecerea timpului, funcționarea memoriei, iubirea „corectă”, grija și criza acesteia. Este o radiografie sensibilă a dificultăților și posibilităților îngrijirii la domiciliu, a momentelor care pun la încercare și care înalță, a echilibrului fragil. Și, în cele din urmă, despre ceea ce ne face umani. Piesa Tatăl a lui Florian Zeller a câștigat în 2014 premiul Molière pentru cea mai bună piesă, cea mai importantă distincție din teatrul francez, și de la apariția sa a fost jucată cu succes în numeroase țări din întreaga lume. Adaptarea cinematografică din 2020, al cărei scenariu a fost scris de autor, iar rolul principal interpretat de Anthony Hopkins, a fost recompensată cu premiul Oscar de către Academia Americană de Film.

https://www.csikijatekszin.ro/

  • La Teatrul Național din București puteți vedea vineri, ora 19:00, piesa Matilda și groparii, de Stela Giurgeanu, o alegere perfectă pentru spectatorii care își doresc un spectacol cu emoție, suspans, amuzament, înfricoșare și happy end. Matilda și groparii, desemnată „Piesa anului 2018” la Gala Uniter, este scrisă în cheia realismului magic și prezintă o generație care și-a îngropat demonii spre a-i lăsa generației următoare dreptul la fericire. Este un spectacol‒pledoarie pentru libertatea femeilor, pus în scenă de Mircea Rusu, iar în distribuție îi regăsim pe Amalia Ciolan, Cesonia Postelnicu, Erika Băieșu, Lari Georgescu și Fulvia Folosea.

https://www.tnb.ro/ro/matilda-si-groparii

  • Tot la TNB sunteți invitați duminică, de la ora 19:00, la Incognito, de Nick Payne, în care personajul central, unul foarte capricios și imprevizibil, este creierul uman. Alcătuită din mai multe episoade întrețesute, asemenea unor universuri multiple într-o evoluție non-liniară, Incognito prezintă trei povești, două dintre ele inspirate din fapte reale. Actorii Monica Davidescu, Aylin Cadîr, Ovidiu Cuncea și Lari Giorgescu, în regia Zsuzsannei Kovacs, realizează o extraordinară performanță actoricească, interpretând peste 20 de roluri, trecând cu inteligență de la un personaj la altul.

https://www.tnb.ro/ro/incognito

  • „Erori au fost, erori sunt încă” - o expoziție dedicată universului vizual al filmului „Anul Nou care n-a fost” - realizată în parteneriat cu The Institute și Cartierul Creativ, dezvăluie publicului, până pe 17 aprilie, o mulțime de detalii din culisele producției care se bucură de 13 nominalizări la Premiile Gopo 2025. Expoziția este găzduită de Amzei Creative Corner. Expoziția a fost vernisată pe 8 aprilie, la Amzei Creative Corner. Zeci de invitați au fost alături de organizatori și de echipa filmului la eveniment, remarcând ingeniozitatea și calitatea acesteia.
  • Cu ocazia împlinirii a 205 ani de la nașterea artistului Gheorghe Tattarescu, Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați expoziția „Tattarescu și școala Tattarescu. Lecția italiană, studii despre proporțiile corpului uman”. Expoziția aduce în atenția vizitatorilor lucrări de grafică în care este studiat corpul uman în diverse posturi, așa cum se făcea la Academia San Luca din Roma anilor 1850, la care se adaugă studii compoziționale ce stau la baza unor opere cunoscute precum «Renașterea României», dar și instrumente didactice precum manuale și reproduceri după sculpturi antice.
  • Art Safari deschide o nouă expoziție temporară dedicată florii, unul dintre cele mai delicate și încărcate de simbol subiecte din artă. Flori. De la Luchian la Câlția aduce în prim-plan un univers vizual sensibil și rafinat, în care lucrările marilor artiști români transformă florile în emoție, memorie și poezie plastică. Ștefan Luchian, Alexandru Ciucurencu, Alma Redlinger, Andy Warhol, Carmen Sylva, Constantin Piliuță, Eustațiu Stoenescu, Ion Alin Gheorghiu, Ion Pacea, Ștefan Câlția, Ștefan Popescu și Vasile Grigore sunt doar câteva nume expuse. Expoziția va putea fi vizitată până pe 25 mai.
  • Venirea primăverii aduce în cinematografele din România unul dintre cele mai așteptate titluri de familie - Bambi: O poveste din pădure ajunge începând de vineri pe ecranele din România. Actrița Dana Rogoz și-a împrumutat vocea pentru a spune această frumoasă poveste despre animale și natură: : „Am fost copleșită de la primele cadre de natură, de frumusețea ei, de sunetele și detaliile din film. M-am lăsat dusă de poveste pe care, deși o știam, m-a surprins la fiecare cadru. E un film adevărat, emoționant și foarte uman. Tot ce se întâmplă în pădure e o lecție de viață pe care o urmărești și care funcționează atât la nivelul părinților, cât și al copiilor.”
  • Fără speranță - psihanaliza lui Jozsef Attila în regia lui Gábor Rózsa intră în acest weekend în cinematografe. Tânăra psihanalistă Edit se confruntă cu un pacient dificil în persoana lui József Attila. Poetul se află într-o stare de spirit permanent proastă. Analista aflată la începutul carierei dorește să demonstreze că este capabilă să-l vindece.
  • The Amateur intră de vineri în cinematografe. Filmul spune povestea unui specialist în criptografie al CIA care convinge agenția, prin șantaj, să-l pregătească și să-i dea undă verde pentru a porni pe urmele unui grup de teroriști care i-au ucis soția la Londra.
Classix continuă seria evenimentelor din 2025 cu concertul „Dances of the Night”
Muzică-Dans-Arte 11 Aprilie 2025, 06:50

Classix continuă seria evenimentelor din 2025 cu concertul „Dances of the Night”

Classix anunță un nou eveniment în cadrul ediției din 2025 : concertul Dances of the Night , programat vineri, 11...

Classix continuă seria evenimentelor din 2025 cu concertul „Dances of the Night”
Gravuri de călătorie: România secolului XIX, prin ochii unui artist francez
Muzică-Dans-Arte 10 Aprilie 2025, 12:26

Gravuri de călătorie: România secolului XIX, prin ochii unui artist francez

Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției „Le tour du monde. Auguste Dieudonne Lancelot...

Gravuri de călătorie: România secolului XIX, prin ochii unui artist francez
Din 12 aprilie, Bucureștiul redevine scenă urbană  Află programul primului weekend „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”
Muzică-Dans-Arte 10 Aprilie 2025, 12:21

Din 12 aprilie, Bucureștiul redevine scenă urbană Află programul primului weekend „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”

Străzile prind din nou viață: spectacole, concerte, ateliere, tururi ghidate și activități sportive în primul weekend...

Din 12 aprilie, Bucureștiul redevine scenă urbană Află programul primului weekend „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”
ION ANDREI GHERASIM: “Noi avem datoria să ne luptăm, pentru că acești tineri să reprezinte, cu adevărat, ceva pentru acest neam”
Muzică-Dans-Arte 10 Aprilie 2025, 12:04

ION ANDREI GHERASIM: “Noi avem datoria să ne luptăm, pentru că acești tineri să reprezinte, cu adevărat, ceva pentru acest neam”

Concursul de eseuri organizat de Fundația Corneliu Coposu a ajuns la cea de-a zecea ediție. Anca Mateescu a stat de vorbă, la...

ION ANDREI GHERASIM: “Noi avem datoria să ne luptăm, pentru că acești tineri să reprezinte, cu adevărat, ceva pentru acest neam”
În preajma Floriilor, Art Safari deschide o expoziție dedicată florilor din arta românească: „Flori. De la Luchian la Câlția”
Muzică-Dans-Arte 09 Aprilie 2025, 12:32

În preajma Floriilor, Art Safari deschide o expoziție dedicată florilor din arta românească: „Flori. De la Luchian la Câlția”

Art Safari deschide, din 10 aprilie, o nouă expoziție temporară dedicată florii, unul dintre cele mai delicate și...

În preajma Floriilor, Art Safari deschide o expoziție dedicată florilor din arta românească: „Flori. De la Luchian la Câlția”
Întâlnirile Radio România Muzical. Recital-eveniment susținut de violonistul Alexandru Tomescu la Sinaia
Muzică-Dans-Arte 09 Aprilie 2025, 12:25

Întâlnirile Radio România Muzical. Recital-eveniment susținut de violonistul Alexandru Tomescu la Sinaia

În seria evenimentelor prilejuite de aniversarea a 28 ani de la prima zi de emisie Radio România Muzical , unicul...

Întâlnirile Radio România Muzical. Recital-eveniment susținut de violonistul Alexandru Tomescu la Sinaia
„aDigital Perspective” - o expoziție despre dialogul contemporan dintre lumea analogică și cea digitală
Muzică-Dans-Arte 08 Aprilie 2025, 15:44

„aDigital Perspective” - o expoziție despre dialogul contemporan dintre lumea analogică și cea digitală

Zece artiști din România, Italia, Albania, Kosovo și Serbia aduc în fața publicului un dialog captivant...

„aDigital Perspective” - o expoziție despre dialogul contemporan dintre lumea analogică și cea digitală
Expoziția „Noi și ele, o privire asupra lumii animalelor” a artistului Felix Aftene, ajunge la Baia Mare în perioada 10 aprilie - 1 iunie 2025
Muzică-Dans-Arte 08 Aprilie 2025, 15:30

Expoziția „Noi și ele, o privire asupra lumii animalelor” a artistului Felix Aftene, ajunge la Baia Mare în perioada 10 aprilie - 1 iunie 2025

Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»​ anunță deschiderea expoziției personale a artistului...

Expoziția „Noi și ele, o privire asupra lumii animalelor” a artistului Felix Aftene, ajunge la Baia Mare în perioada 10 aprilie - 1 iunie 2025
Ascultă live

Ascultă live

00:00 - 00:30
Ambient
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 04:53
RADIO NOCTURNA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
00:00 - 01:00
Espańol 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
00:00 - 01:00
Jurnal militar + Caută România la ea acasă (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
00:00 - 06:00
Hit Mix ( emisiune muzicală specializată)
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
00:00 - 00:30
România de nota 10 (reluare)
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru