În “Retroversibil”, moda de ieri, dar şi vestimentaţia de azi
18 Iunie 2021, 13:57
Expoziţia documentară şi de costume „Retroversibil”, organizată la Teatrul Naţional Bucureşti de Departamentul Modă de la UNArte este una extrem de importantă, încărcată de semnificaţii! Dedicată în egală măsură, memoriei unei personalităţi excepţionale, istoricul de artă Adina Nanu, care a avut o carieră didactică exemplară (la UNARTE şi la UNATC,) şi departamentului de modă, care marchează 50 de ani de la înfiinţarea sa, expoziţia poate fi vizionată în Rotondă şi în foaierul Sălii Mici a TNB. Evenimentul vizual oferă nu doar un moment de celebrare. El afirmă şi o necesitate şi anume, aflarea unui spaţiu adecvat care să primească minunata colecţie de costume a Adinei Nanu. Colecţia Adinei Nanu a căpătat însă, de-alungul vremii, piesele şi diversitatea care o face să fie cu mult mai mult decât una de costume; este o colecţie care vorbeşte despre civilizaţia românească începând cu jumătatea veacului al XIX-lea, şi scoate la lumină, influenţele occidentale şi orientale suferite de aceasta, în timp.
Pe de altă parte, şi aici remarcăm discursul curatorial al Undei Popp, expoziţia devine un nimerit prilej de a mărturisi că piesele din colecţia Adinei Nanu au stat, de multă vreme, la baza unui studiu serios care a dus, în cele din urmă la realizarea creaţiilor noi, ale foarte tinerilor artişti. Expoziţia remarcabilă a stârnit la vernisaj, frumoase alocuţiuni din partea lui Ion Caramitru, managerul TNB, a lui Cătălin Bălescu, rectorul UNARTE, a istoricului Georgeta Filitti şi a profesorului universitar Unda Popp.
În centrul expoziţiei a fost gândită, cu mult farmec, o scenografie cu costume de epocă, care facilitează înţelegerea costumelor din ziua de azi, scenografie care îşi găseşte un spaţiu minunat, acesta, al teatrului bucureştean.
Expoziţia este una surprinzătoare şi prin vizualul propus duce privitorul rând pe rând, când spre trecut, când spre prezent, punându-l în situaţia plăcută de a medita, de a se încărca cu energia creatorilor şi de a-şi dori, în ultimă instanţă să-şi privească propria vestimentaţie ca pe un discurs purtat în societatea românească contemporană.
Printre piesele aflate în expoziţie, descoperim lucrările doctorandei Mihaela Grădinaru, care ne invită în universul hainelor masculine. În galeria de la etajul foaierului sunt prezentate lucrări din cercetările doctorale ale tinerelor profesoare Oana Roşca, Alina Gurguţă şi Antoaneta Tică. De-alungul expoziţiei, vor fi proiectate scurte filme.
Accesul publicului se face dinspre bd. Carol, zilnic, între orele 11.00 şi 18.00. Purtarea măştii în interiorul spaţiului expoziţional este obligatorie.
Realizatoare Roxana Păsculescu