Imaginatie si vitalitate de adus in cotidian
16 Iunie 2017, 11:45
Până pe 15 iulie a.c., spațiul alocat artelor vizuale de la Metropolis Center prezintă publicului, un proiect dedicat artelor ambientale. Expoziția care conjugă pe simeze, 4 instalații artistice este fericitul rezultat al colaborării dintre: UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE ARTE BUCUREŞTI, METROPOLIS CENTER și DANAART Gallery.
Cele 4 expozante au creat în spațiul pus la dispoziție, o atmosferă ambientală în care culoarea și volumetria își dispută la modul intelectual, întâietatea. Liana BĂDĂLĂU, Iulia BĂLĂŞOIU, Raluca DIACONU şi Adelina MATEESCU (Master anul I, ARTE TEXTILE AMBIENTALE, Departamentul Arte Textile și Design Textil, Facultatea de Arte Decorative şi Design, UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE ARTE BUCUREŞTI) au adus pe simeze, fragmente vizuale coerente din demersurile lor cu mult mai ample și deci, mai dezvoltate, care vor atinge însă, apogeul studiului și realizării, anul viitor, la finalul studiilor masterale. Coordonator al proiectelor și curator al expoziției este -conferenţiar univ. dr. Daniela Frumușeanu.
Delirium-Butterfly Effect este titlul proiectului Lianei BĂDĂLĂU și oferă privitorului câteva obiecte vestimentare deosebite care au legătură formală cu chimonoul, dar care beneficiază de imprimeuri şi broderii unice, creații ale artistei, care au ca punct de plecare motivul fluturelui. Ca simbol al zborului și al infinitului, al inevitabilei și fascinantei transformări, fluturele joacă rolul central în compozițiile Lianei Bădălău. Conform Teoriei Haosului -care scoate la lumină valoarea unei clipe- artista dezvoltă această temă aflată sub spectrul unei dinamici temporale.
Iulia BĂLĂŞOIU aduce pe simeză la acest moment, doar un fragment din instalația artistică textilă TiC-TaC, proiect amplu, alcătuit pe două paliere, realizat cu scopul de a sublinia valoarea timpului irosit. Ceasurile textile funcționale, având diferite dimensiuni și modulând foarte interesant peretele pe care sunt montate, introduc privitorul într-un spaţiu al meditaţiei despre semnificația vieții.
Raluca DIACONU în proiectul său The Paradox, atrage atenția -în cele două panouri ambientale, într-un spirit artistic și ecologic excepțional- asupra defrișărilor masive. Artista inițiază cu privitorul un dialog profund asupra realității (versus aparență). Autoarea preia din natură motivul copacului și îl transferă în zona textilă. Contrastele dintre duritatea copacului și transparența textilă propusă, dintre asprimea texturii arborelui și moliciunea materialului imprimat sunt rezolvate în cheie artistică.
Adelina MATEESCU ne invită în această expoziție să parcurgem câteva direcții pe care le urmărește cu asiduitate în instalația artistică textilă -Invocarea Alchimiei. Atrasă de spațiul în care arta, alchimia şi medicina par a se întâlni și chiar a comunica îndeaproape, autoarea apelează la motive vizuale, culori și forme simbolice pentru a vorbi despre cunoașterea de sine și descoperirea „aurului” din fiecare. În panouri decorative și piese vestimentare care trimit cu gândul la evul mediu, artista poartă un discurs despre semnificația cercetării sinelui.
Din punctul meu de vedere, expoziția sugerează prin lucrările prezentate, câștigul prin artă al unei vitalități necesare desfășurării în condiții mai bune, a vieții noastre cotidiene.
dr. Roxana Păsculescu, critic de artă