ICon Arts 15 – valori componistice și interpretative
28 Iulie 2017, 15:20
Unul dintre cele mai logevive festivaluri din România dedicat artelor contemporane – ICon Arts, continuă în aceste zile în zona Sibiului, pentru al cinciprezecelea an.
Miercuri 26 iulie, sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu a găzduit concertul prin care au fost prezentate lucrările creatorilor acceptați în cadrul programului ICon Arts Composer in Residence. Au putut fi ascultate în interpretările unor muzicieni excepționali: vibrafonistul Alexandru Anastasiu și Cvartetul ConTempo, ansamblu al Radioteleviziunii Naționale din Irlanda, cinci lucrări semnate de Ivan Vukosavljevic, un sârb stabilit în Olanda, Juhani Vesikkala din Finlanda, irlandezul Timothy Doyle și românii Bogdan Pintilie și Sebastian Emil Țună.
Dintre cele cinci creații selecționate cea mai bine articulată a fost “Delta Aquarids” compusă de Sebastian Țună, discipol al profesorului Adrian Pop la Academia “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. Lucrarea este inspirată de un fenomen astrologic, o ploaie de stele care va avea loc anul acesta chiar în noaptea de 28 spre 29 iulie. A fost după părerea mea cea mai reușită datorită efectelor sonore interesante, a izbucnirilor curajoase, a repetitivității aparente, dar mereu dezvoltătoare, a tehnicilor complexe abordate de tânărul compozitor.
Aseară tot în sala Thalia din Sibiu a fost o explozie de tinerețe și talent, în concertul participanților la Academia ICon Arts. Am ascultat un program de mare diversitate repertorială, de la opusuri de Bach, la teme din Game of Thrones. Au evoluat pe scena Filarmonicii din Sibiu chitariști, flautiști, percuționiști, clarinetiști, pianiști, de diverse vârste și valori, care s-au perfecționat în cadrul academiei cu maeștrii ca: Horia Mihail, Reinebert Evers, Costin Soare, Ioana Turcu, Alexandru Anastasiu, Ciprian Dancu, Kouya Nakatani, Masanori Sugano sau Raluca Stratulat. Cel mai matur, mai expresiv și implicit cel mai valoros cursant a fost marimbafonistul japonez Uwatoko Naoto. Cel mai frumos moment, cel mai spectaculos a fost cel realizat de vibrafonistul Alexandru Anastasiu și marimbafonista Irina Rădulescu. Cei doi au interpretat fermecătoarea piesă Calienta de Emmanuel Sejourne.
Astăzi centrul de interes al festivalului de mută la Biertan, în jurul celebrei biserici fortificate. Acolo va avea loc atât concertul susținut de Analia Selis și ArgEn Tango, cât și o serată cu gastronomie și tradiții locale. Ediția a XV-a a ICon Arts se va încheia mâine la Conacul Apafi din Mălâncrav. Acolo va fi un târg de produse tradiționale locale, va fi depănată poveste sucului de mere, urmată de degustare și se va desfășura și un concert de jazz în care protagoniști vor fi: vocalista Ana Cristina Leonte, piansitul Albert Tajiti și chitaristul Ciprian Pop.
Apoi, la începutul săptămânii viitoare ICon Arts se va muta pentru a cincea oară în Cetatea Eternă - în capitala Italiei, la Roma.
Sebastian Crăciun