Georgeta Năpăruș la Teatrul Național ”I.L.Caragiale”
22 Septembrie 2017, 16:33
”Litere și personaje”, expoziția consacrată artistei Georgeta Năpăruș la Teatrul Național ”I.L.Caragiale” București vine la 20 de ani de la moartea creatoarei, ca un delicat omagiu. Lucrările din colecția fiului pictoriței, Ilie Grigorescu aparțin ultimei perioade din viața artistei, când o boală necruțătoare a țintuit-o la pat. Aflată în imposibilitatea de a se mai duce la atelierul de creație, artista și-a dorit, și a reușit cu abnegație să lucreze. În acuarele ori în creion, lumea interioară a Georgetei Năpăruș a continuat să capete forme și culori.
Din cele 63 de piese aflate acum pe panourile din Foaierul Media- Aripa Intercontinental a Teatrului Național bucureștean, unele au putut fi văzute în urmă cu niște ani, în spațiul de atunci, minunat al Muzeului Literaturii Române. O expoziție de neuitat, cea din anul 2000 este continuată astăzi de o altă formidabilă expoziție, reușită a colaborării dintre familia plasticienei, Colony Art și instituția-gazdă a evenimentului vizual.
Efectul vizual al pieselor (din expunere) este cel care cucerește din primul moment, privitorul. Desenul, în aparență simplu, decupează forme. Peste grafia prezentă sau absentă în majoritatea cazurilor sunt așternute straturi de acuarelă care prin suprapunerea repetată, dar și alăturare -fascinează. Compozițiile de dimensiuni relativ mici pot fi privite cu bucurie, în egală măsură, de la distanță ori din imediata apropiere. Dialogul susținut al fiecărei lucrări cu privitorul este unul constant și coerent.
Monografia dedicată operei Georgetei Năpăruș de istoricul de artă Radu Bogdan, scoasă la Editura Meridiane în anul 1983, desigur că nu ajungea să surprindă ultimii doi ani de creație ai artistei, dispărută dintre noi în 1997. Dar reușește categoric să fie, acum, după atâtea decenii, un document, ceea ce de altfel, și spera autorul lucrării scrise. Necesitatea altor cercetări se făcea însă, de mult timp simțită. Opera artistei nu este nicidecum cunoscută în plenitudinea ei, iar o expoziție retrospectivă ar lumina într-adevăr, stilul și amploarea creației. Prin urmare, semnalăm ca deosebit de fericită organizarea acestei expoziții la TNB, eveniment vizual care se bucură în plus și de un reușit catalog.
Roxana Păsculescu, critic de artă