Gaudeamus - Scrisorile de altădată și e-mailurile de azi
07 Iunie 2017, 15:12
De cînd cu e-mailul, scrisorile și-au pierdut farmecul și o parte din conținutul obligatoriu de odinioară, inclusiv vechile anunțuri despre starea sănătății expeditorului și urările acestuia către adresant.
A dispărut, de asemenea, așteptarea de mai multe zile a unei scrisori de răspuns, la fel cum s-a ales praful de operațiuni fără de care o scrisoare era de neconceput. Cumpărarea de plicuri și de timbre, scrierea citeață a numelui și adresei expeditorului – mai țineți minte gustul ușor dulceag al lipiciului plicurilor care trebuia umezit cu limba? – apoi drumul pînă la o cutie poștală.
Pe vremea scrisorilor adevărate, poștașul era o persoană familiară tuturor, mesagerul așteptat care pentru o scrisoare de dragoste primea adesea un bacșiș consistent și o îmbrățișare din partea destinarului.
De cînd cu poșta electronică și cu messengerul, ca să nu mai pomenesc și SMS-urile scrisorile s-au transformat într-un rapid schimb de replici în care cuvintele sînt adeseori prescurtate, iar frazele cu sentiment sînt înlocuite cu emoticoane.
Comunicarea rapidă în scris are avantaje de neprețuit pentru îndrăgostiții timizi, dar și pentru persoanele care au de rezolvat cîte un conflict în care apelul telefonic e de neconceput.
Dezavantajele însă nu pot fi trecute cu vederea și ele țin de dispariția reflecției, în beneficiul reacțiilor spontane, încît o conversație amoroasă prin intermediul telefonului mobil e, de multe ori, mai plină de conținut decît o scrisoare pe e-mail. Cît despre conflicte, din cîte am observat țîfna și reacția insultătoare „la cald” iau în tot mai mare măsură locul mesajelor așezate pe hîrtie după oarece chibzuință. Cu ce efecte? Relațiile dintre noi, inclusiv poveștile de amor, sînt tot mai fluide și mai imprevizibile, chiar și pe termen scurt. Cît despre scrisorile de amor care erau înapoiate expeditorului după cîte o ceartă, motiv de întîlnire între părți, întîlnire în care adesea avea loc o emoționată împăcare, acum pot dispărea în neant prin apăsarea unei taste, la nervi. Nu vreau să-mi imaginez ce s-ar fi ales din corespondența amoroasă dintre Eminescu și Veronica Micle, dacă cei doi ar fi avut la dispoziție poșta electronică.
Cristian Teodorescu