Gaudeamus - Piaristul de editură, acest Sisif zîmbitor al cărților
06 Septembrie 2017, 19:28
Discut des cu piariștii, mai bine zis, cu piaristele editurilor de la noi. Trebuie să ai o răbdare de Sisif și un optimism imperturbabil pentru a face o asemenea meserie în România de azi. Piaristul e un soi de factotum editorial. Scrie texte despre noile apariții, pe care apoi le trimite prin poșta electronică, organizează lansări de carte unde adeseori îndeplinește rolul moderatorului și își ține tot timpul imaginația în priză, pentru a înnoi formatul lansărilor de carte.
Chiar dacă știe că în România se citește tot mai puțin, piaristul nu vrea să se înpace cu asta. Așa că dacă nu vin cititorii la lansări de carte, duce cărțile la cititori. Încît, adaptînd versul lui Nichita Stănescu, „Poetul ca și soldatul nu are viață personală”, piaristul, ca și poetul și ca soldatul nu are viață personală. Trebuie să se descurce cu bani puțini pentru a organiza „evenimente”, iar dacă lucrează la o editură mare, se împarte între sute de lansări de carte, face piruete grațioase printre autori de ale căror orgolii are cu sfințenie grijă și, oricît ar fi de obosit(ă) nu uită niciodată să zîmbească.
Cînd se duce la marile tîrguri de carte din străinătate, piaristul român se enervează în secret văzînd cît sînt de relaxați omologii săi, chiar și cei din fostele țări comuniste. La fel ca Nicolae Titulescu pe vremuri, piaristul autohton e convins că nu poate face o mare politică externă a cărților, fără o bună politică internă, dar se luptă în continuare cu morile de vînt, știind că sînt mori de vînt.
Pentru el, care cel mai adesea e o ea, librarul nu e un simplu vînzător de cărți, ci un cicerone al cititorilor prin labirintul cărților de pe rafturi, iar cititorul e o persoană căreia trebuie să-i faci curte tot timpul, ca să nu-l pierzi. În timp ce politicienii noștri citesc cu o mioritică resemnare statisticile care ne arată ca pe repetenții Europei la lectură, piaristul își imaginează strategii culturale cu ajutorul cărora să părăsim coada listei la citit și cumpărat de cărți. Așa că numai în ziua în care voi vedea că un ministru al Educației își ia consilier și un piarist editorial cu experiență îl voi crede pe acel ministru că i se pare rușinos că românii citesc tot mai puțin.
Cristian Teodorescu