Gaudeamus - Brexitul și Nobelul: contraargumentul japonez
09 Octombrie 2017, 01:11
N-am nici o îndoială că acest britanic japonez, Kazuo Ishiguro, merita Premiul Nobel. Cum se face totuși că jurații Academiei Suedeze l-au ales pe el, tocmai cînd Marea Britanie se pregătește să iasă din Uniunea Europeană, asta după o intensă pregătire de artilerie în presa tabloidă din Regatul Unit împotriva străinilor care au invadat Albionul?
S-ar putea spune că Ishiguro, care s-a născut în Japonia, dar a ajuns încă de cînd avea cinci ani în Anglia, adus acolo de părinții lui japonezi, nu e unul dintre străinii de care britanicii s-au săturat cînd au votat pentru Brexit. Totuși, nu mai avea distinsa Academie Suedeză pe cine altcineva să premieze?
Cînd te faci că nu-i vezi pe Philip Roth, pe Don DeLillo sau pe Amos Oz , mari scriitori care au și o vîrstă sensibilă, ca să nu zic mai mult, se cheamă că ai un motiv serios pentru care îl preferi pe mai tînărul Ishiguro în dauna lor. Or jurații suedezi au ajuns de multă vreme la concluzia că votul lor înseamnă ceva și în politica lumii, nu numai în clasamentele modiale ale literaturii.
Într-un fel, există o competiție între ei și norvegienii care acordă Premiul Nobel pentru pace. O competiție care-i face sensibili și la politică, deși – după părerea mea – un scriitor trebuie premiat pentru valoarea sa literară, nu ca obiect al unui mesaj pe care jurații suedezi vor să-l transmită lumii, chiar dacă nu vor recunoaște niciodată că vor și asta. Numai că din cauza alegerii pe care o fac anual, membrii Academiei Suedeze stîrnesc mari dispute și, uneori, dezbateri care antrenează mapamondul.
Asta și face din Premiul Nobel pentru literatură un veșnic subiect de discuție care îi asigură vivacitatea extraliterară, dar care duce și la contestări radicale la adresa juraților.
Cu Ishiguro, spre deosebire de alte cazuri, unele flagrante, în care scriitorii nobelizați au părut laureați mai degrabă pe pile decît pe valoare, Academia Suedeză a transmis și un mesaj politic, dar avînd totală acoperire în opera laureatului. Mă îndoiesc însă că tabloidele și politicienii britanici care mai vor ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană vor înțelege ceva din această aluzie venită de la Stokholm.
Cristian Teodorescu