Gaudeamus - August. 23 August, Pecere sau Regele?
01 August 2017, 17:40
Ziua fostei noastre sărbători națională, 23 August, poate fi studiată azi drept un exemplu clasic de eveniment care a provocat o falsă mitologie, dar mai ales ca un pretext de falsificare nenorocit-ticăloasă a istoriei noastre. Modelul e sovietic, dar multe amănunte, în materie de manipulare, pot fi descoperite în sărbătorile naziste care au transformat în victorii de partid comemorabile pentru toți germanii, evenimentele sîngeroase de pe urma cărora Adolf Hitler a ajuns führerul Germaniei.
Tehnic și nu numai, la 23 august 1944, în România a avut loc o lovitură de stat. Regele Mihai, care domnea, dar n-avea voie să și conducă politic țara, l-a scos din joc pe mareșalul Antonescu, la inițiativa unor generali și cu sprijinul moral al unor personalități politice ale vremii. Tînărul rege s-a băgat într-o conspirație care dacă n-ar fi reușit i-ar fi putut aduce o acuzație de înaltă trădare și de pactizare cu inamicul. La 23 August Regele Mihai nu și-a riscat numai tronul, ci și viața dînd ordin ca adevăratul șef al statului, mareșalul Antonescu, să fie arestat.
Cei care i-au reproșat după 1990 că l-a dat pe Antonescu pe mîna comuniștilor, care ulterior l-au dat pe mîna rușilor, ignoră un lucru esențial. Anume că regele Mihai, chiar și atunci, n-avea o fucție executivă, încît să poată decide asupra sorții lui Antonescu așa cum istoricii și pamfletarii l-au învinovățit pe Regele Mihai de ceea ce i s-a întîmplat mareșalului. Căci spre deosebire de Carol al II-lea, care după lovitura de stat în care desființase partidele și devenise un rege susținut de un partid unic, după modelul fascist al lui Mussolini, Mihai Întîi a fost un rege constituțional, lipsit de puteri executive.
Pentru cei care au uitat, comuniștii care aveau să-l dea jos de pe tron, l-au susținut pe față pînă în anul în care, împreună cu rușii lui Stalin, au transformat România în republică și în acest scop i-au cerut regelui să abdice. Apoi Regelui Mihai i s-a făcut o biografie murdară pentru uzul românilor, cu efectele știute după 1990. Că l-a dat pe Ion Antonescu pe mîna rușilor, că era bîlbîit și că, nu în ultimul rînd, cînd a plecat din țară avea asupra lui averi nemăsurate. Căci dacă noua putere din România n-ar fi susținut toate aceste minciuni despre Regele Mihai, ar fi fost silită să admită că 23 august a fost ziua augurală a regelui, nu a Partidului Comunist.
Cristian Teodorescu