În vizor, arta contemporană
29 Martie 2019, 05:09
În perioada 5-28 martie 2019 -ca urmare a unui protocol stabilit în urmă cu 7 ani între Muzeul Național Cotroceni și Muzeul Național de Artă al Moldovei- a putut fi văzută la București, expoziția ”Conexiuni convergente”. În spațiile medievale ale Muzeului Național Cotroceni au putut fi admirate vreme de circa trei săptămâni, complexele lucrări ale celor 33 de plasticieni propuși de Tudor Zbârnea, autorul proiectului și director al Muzeului Național de Artă al Moldovei. În general, pictura și grafica au fost artele puse la loc de cinste de către organizatori; pe lângă acestea s-au putut vedea însă, și piese de ceramică și sticlărie, chiar și lucrări de sculptură. În spațiul expozițional frumos și generos, lucrările au putut fi privite într-o panotare excelentă. Dincolo de punerea în valoare a fiecărei piese în parte, lucrările câștigau mult împreună, și datorită dialogului deosebit purtat cu spațiul expozițional.
Acum, când expoziția s-a închis la București, dar se va redeschide într-o altă formă dictată de spațiu, la Muzeul de Artă din Ploiești (pentru perioada imediat următoare) –ne rămâne catalogul, purtător devotat și coerent al mesajului expozițional: ”Selecția (...) care cuprinde 60 de lucrări (...) reprezintă un grup de 33 de artiști din diferite generații, care se manifestă constant în cadrul reprezentărilor expoziționale organizate la Chișinău.”Iată deci, o primă și importantă motivare a propunerii celor 33 de artiști, ca reprezentanți ai artei din Basarabia. Cu unele nume suntem deja, bine familiarizați; Simion Ciumeică, Ghenadie Jalbă (a cărui personală a putut fi văzută tot aici); multe însă, sunt nume încă prea puțin cunoscute în spațiul de dincoace de Prut. Colaborarea dintre Muzeul Național Cotroceni și Muzeul Național de Artă al Moldovei ne gândim ca va suscita creșterea interesului pentru arta moldovenească.
Lucrările din expoziția ”Conexiuni convergente” nu fac altceva, decât să confirme că intențiile artistice și determinările plastice circulă dintr-o lume într-alta cu ușurință și cu rezultate uimitoare; că dincolo de muzică, arta plastică este un mesager al sensibilității și al comunicării, fără prejudecăți. De la expresionism, la geometrism, de la figurativ la simbolism, arta contemporană înregistrează nuanțat căutări și rezultate diverse. Iar tehnicile personale atât de speciale și atât de diferite de la un artist la altul -aduc în discuție aceste cercetări care vin și se așază pe palierele stilurilor în aparență cunoscute și considerate ca fiind depășite.
Selecția aceasta, în proiectul lui Tudor Zbârnea ar putea fi urmată de o alta, la fel de convingătoare; sau poate de personala vreunuia dintre artiștii acum, participanți, cu o lucrare ori două. Muzeul Național de Artă al Moldovei are cu certitudine resurse patrimoniale valoroase pe care așteptăm, cu timpul, să le cunoaștem mai bine.
Realizator Roxana Păsculescu