Despre preţul......”ctitoriilor”!, de Dan Manolache
24 Martie 2018, 06:00
„Nu privind să-ţi aminteşti,
Ci amintindu-ţi să priveşti!”
O dedicaţie uşor naivă pe care o găsim uneori pe spatele unor fotografii îngălbenite de vreme.... Mi-am amintit-o zilele trecute când, în drum spre casă, treceam prin intersecţia dintre bulevardul Lacul Tei şi strada Barbu Văcărescu. Mi-a revenit în minte o zi tristă din noiembrie 1986.... Pe strada ce poartă numele ultimului mare Ban al Craiovei, trecea el, Ceauşescu. S-a oprit, a dat câteva indicaţii, a ridicat mâna ţintind un punct imaginar. Cei afaţi lângă el notau şi priveau cu respect şi concentrare....în zare.
Urmarea? În câteva zile casele de pe partea dreaptă a străzii se transformaseră în moloz. Dispăruse şi bisericuţa noastră, Doamna Oltea....
Nu era, din păcate, un eveniment neobişnuit. Bucureştiul era, cu consecvenţă şi răutate, distrus.
Totul a început imediat dupa cutremur, la 22 martie 1977, când Comitetul Central hotăra „edificarea” în Capitală a unui nou „centru politico- administrtiv”. Pâna la construire, „ctitorul” s-a pus pe demolat. Au dispărut astfel peste 9.000 de clădiri, mulţi oameni s-au îmbolnăvit sau chiar s-au sinucis. Cei mai mulţi însă, au înjurat şi s-au resemnat. Cutremurul provocat de partid nu alegea.... sau poate alegea. De pildă din Mănăstirea Mihai vodă, care adăpostea sediul Arhivelor Naţionale, a rămas doar biserica, mutată vreo 300 de metri şi ascunsă în spatele unor blocuri, la fel ca şi Schitul Maicilor. Alte case ale lui Dumnezeu au fost mai puţin norocoase. Mănăstirea Văcăreşti, bisericile Spirea Veche, Albă- Postăvari sau Izvorul Tămăduirii au rămas doar în amintire.
Se mai înregistra o victorie a socialismului nemurită printr-un bulevard care pare că nu duce nicăieri şi o uriaşă construcţie, botezată sfidător „Casa Poporului”. Ea poate fi văzută de departe... Să o privim şi să ne amintim cum a fost de fapt comunismul. Să ne amintim şi cum au fost odată cartierul Uranus, Dealul Spirii, monumentele şi casele oamenilor pe care buldozerele le-au îngrămădit în .....fotografii.
Pe locul lor a apărut o clădire intrată în cartea recordurilor: a doua ca suprafaţă după Pentagon şi a treia ca volum după hangarul de asamblarea rachetelor de la Cape Canaveral şi piramida lui Quetzalcoatl.