Deplină bucurie
04 Mai 2018, 16:01
O nouă expoziţie cu lucrări semnate Alma Redlinger s-a deschis chiar ieri, în Bucureşti, la Simeza. Galeria, una dintre cele mai dragi spaţii expoziţionale ale pictoriţei –îi gazduieşte acum, o foarte frumoasă
prezentare, care pune împreună, picturi şi lucrări de grafică, opere din anii 50-60 ai veacului trecut, dar şi destule piese, recente, executate în anii din urmă, spre finalul vieţii artistei.
Ampla expoziţie, cea de acum, o urmează pe cea din luna martie a acestui an, când Institutul Cultural Român, îi organiza artistei, o mult mai restrânsă, deşi semnificativă expoziţie „Dăruire” la sediul său din Aleea Alexandru.
Prezenta expoziţie are însă, categoric un rol aparte, căci spaţiul Galeriei Simeza marchează traseul artistic al creatoarei, căreia i-a găzduit, de-alungul vremii, câteva minunate expoziţii personale.
Momentul vizual remarcabil, din seara vernisajului a fost sărbătorit deopotrivă prin prezenţa membrilor familiei artistei şi a prietenilor ei, ca şi prin cuvintele de deschidere aparţinând criticilor de artă: Cristian Robert Velescu şi Adrian Buga. Fiecare dintre cei doi vorbitori a făcut referiri emoţionante la clipele petrecute în compania artistei; desigur, Cristian Robert Velescu, datorită vârstei a avut bucuria de a o cunoaşte pe artista Alma Redlinger cu mulţi ani în urmă; ceva mai tânărul, Adrian Buga a fost în preajma pictoriţei în ultimii ani de viaţă ai acesteia. Experienţa umană şi estetică trăită de cei doi în apropierea Almei Redlinger a fost împărtăşită cu bucurie tuturor celor prezenţi la vernisaj.
Expoziţia, absolut deosebită, în spaţiul relativ recent renovat al Galeriei Simeza –ne poartă prin temele preferate de artistă. Compoziţiile cu personaje, apoi naturile statice cu sau fără flori şi cele câteva peisaje, rămase piese- document încântă ochii privitorilor. Iar faptul că organizatorii au optat pentru împletirea pe simeză a graficii cu pictura, nu face decât să aducă şi mai multă lumină şi strălucire asupra creaţiei Almei Redlinger.
Elevă eminentă a profesorului- pictor M.H. Maxy, Alma Redlinger a ajuns la un rafinament compoziţional şi cromatic excepţional, în care citim cu uşurinţă şi plăcere, capacitatea artistei de a explora cu instrumentele meseriei sale, mediul înconjurător, bucurându-se de tot ceea ce îi oferea natura.
Şi chiar dacă dialogul Almei Redlinger pare puternic ancorat în substanţa ori temele artei interbelice (după cum mărturisea la vernisaj, istoricul de artă Cristian Robert Velescu), nu se poate să nu remarcăm în această expoziţie In memoriam Alma Redlinger, prospeţimea picturii sale, calităţile excepţionale de desenatoare şi de pictoriţă, manifestate cu constanţă în ceea ce putem categoric afirma, ca fiind stilul inconfundabil al artistei.
Expoziţia aceasta este cu certitudine, motiv de autentică bucurie!
Realizator Roxana Păsculescu