Darul de a lumina viața al Patriciei Polacco
05 Martie 2021, 10:24
Editura Frontiera şi-a început activitatea în anul 2021, cu cartea Patriciei Polacco: “Mulțumesc, domnule profesor!”. Patricia Polacco este o îndrăgită autoare americană pentru copii. A scris peste 100 de cărți, în majoritate autobiografice, care se remarcă prin emoție și atașamentul față de tradițiile de familie.
Cartea aceasta, a treia asupra căreia s-a oprit alegerea Editurii Frontiera, este una sensibilă și emoționantă. Valoarea ei este cu atât mai mare, cu cât, la finalul povestirii, intervenția autoarei luminează sentimentul de mare reușită cu care rămâne cititoru. Fetița, protagonista din carte, ajunge să îndrăgească școala după episoade angoasante și nefericite: „Știu sigur asta, pentru că fetița aceea sunt eu, Patricia Pollaco.”
Cartea aceasta - scrisă și ilustrată de autoarea americană care este doctor în istoria artei și consultant muzeal în domeniul restaurării icoanelor - vine după alte două titluri ale aceleași scriitoare, traduse de Editura Frontiera în anii din urmă: „Recenka și ouăle de Paști” și „Când tună a tort”.
Fetița în jurul căreia se construiește povestirea se numește Trisha și are, la începutul scriiturii, vârsta de cinci ani. Ilustrațiile sunt colorate, abundă în paginile cărții, cu multe personaje, adulți și copii, în plus, cu destule detalii care reușesc să ne captiveze. Toate chipurile sunt portrete bine construite care spun chiar ele, vizual, povestea unor stări prin care trece mai cu seamă personajul principal, Trisha. Ilustrațiile determină dialogul direct și foarte personal cu fiecare cititor în parte. Dincolo de convorbirea aceasta - care rămâne valabilă și extrem de intensă, prin forme și culori - descoperim scriitura. Povestirea apare deci ca un alt tip de a aborda lectorul, inițial cucerit prin vizual.
Trăirile extrem de puternice pe care le stârnește în fiecare dintre noi - fie teama Trishei, de a fi altfel decât ceilalți copii, fie încrederea bunicului în reușita fetiței - și-au găsit un bun echivalent în exprimarea de tip expresionist asupra căreia s-a oprit Patricia Polacco, când a realizat ilustrațiile cărții. Dinamica imaginilor este una foarte accentuată: personajele sunt surprinse în mișcare, secvențele comportă linii de fugă puternice, în atitudini, dar și pe chipuri sunt lesne de citit gândurile celor reprezentați.
După ce am citit cartea și m-am bucurat de text și de imagini, suferind la neputința Trishei și, ulterior, bucurându-mă de reușita ei, înclin să cred cu tărie că aceasta este una care vine în egală măsură în sprijinul copilului, al părintelui și al profesorului.
Când afirm că “Mulțumesc, domnule profesor!” este o carte plină de învățăminte o spun cu încrederea că astfel de lucrări ne pot schimba mentalitatea și ne pot lumina viața.
Realizatoare Roxana Păsculescu