Copiii şi îngerii
23 Noiembrie 2018, 10:29
Restrânsa, dar elocventa expoziţie a artistei Daniela Paşca, intitulată „Îngeri” s-a deschis la începutul lunii noiembrie (şi se va putea vedea până pe 13 dec. 2018) în cocheta Galerie Foişor a Palatului Mogoşoaia. Expoziţia de grafică şi de gravură are ca punct de plecare, aşadar, ca subiect, cele două nepoţele ale creatoarei. Raportarea la ele, la inocenţa şi la jocul fetiţelor a determinat-o pe Daniela Paşca să lucreze pe marginea acestei „teme” aflate în desfăşurare, zi de zi, sub proprii săi ochi. Sigur, că la primul contact cu titlul expoziţiei ne imaginăm personajele înaripate cu sau fără aureolă. Dar titlul, ne deschide însă o altă uşă, trimiţându-ne cu gândul la puritatea celor mici şi mai ales, la copilărie. Prin portrete, dar şi prin compoziţii în care jocul şi jucăria devin elemente de construcţie ale paginilor albe, Daniela Paşca ne invită să retrăim prin artă, propria noastră copilărie.
Artista s-a folosit de diverse tehnici ale gravurii pentru a reda spiritul copilăriei: litografia, linogravura, aquaforte, mezzotinta, acestora, creatoarea adaugându-le alte tehnici ale graficii de şevalet: acuarela şi desenul în peniţă pentru a da viaţă unui lumi care sub un anumit unghi, pare a fi de-a drepul fantastică. Prin urmare, este firesc să constatăm că Daniela Paşca face lucrări în care impalpabilul capătă viaţă şi imaterialul prinde contur. Aşadar, lumea de vis a copilăriei are o formă şi poate fi descoperită în lucrările de grafică ale artistei. Veghea creatoarei este una activă, determinantă şi în plus, înălţătoare, căci în urma vegherii există acest rezultat excepţional întruchipat de artă.
Tehnicile dificile (pentru că sunt în etape şi necesită o presă) ale gravurii tradiţionale pierd însă, cu adevărat teren, în faţa tehnicilor şi a materialelor contemporane care susţin spontaneitatea şi deci, finalizarea rapidă a produsului artistic. Daniela Paşca mărturiseşte privitorului că marea ei dragoste este reprezentată de litografie, pe care şi-ar dori să o practice încă mai des decât reuşeşte să o facă.
Opinia artistei este că fiecare creator îşi alege cele mai bune tehnici pentru a-şi exprima ideile şi simţămintele; şi că deşi pare că unele tehnici dispar, ele sunt revigorate şi aduse în prim- plan, tot de dorinţa creatorului de a fi înţeles mai bine.
Din punct de vedere cromatic, Daniela Paşca manifestă o preferinţă clară pentru culorile calde; acestea sunt aşezate prin haşurare ( aici, culoarea hârtiei este vizibilă şi nealterată) ori prin crearea de suprafeţe transparente. Hârtia manuală şi cea îngălbenită de vreme sunt cele care îi plac artistei şi care îi stimulează imaginaţia.
„Îngeri” este expoziţia care ne aşteaptă la Galeria Foişor de la Mogoşoaia pentru a evada în copilărie,
prin artă.
Roxana Păsculescu