Chris Miller - ”cipurile au creat lumea modernă”
20 Septembrie 2024, 15:14
Cartea lui Chris Miller intitulată ”Războiul cipurilor”, apărută la Editura Humanitas în 2023 ne determină să plonjăm într-un univers care ne acaparează pe zi ce trece. Subtitlul cărții, ”Lupta pentru cea mai importantă tehnologie din lume” subliniază valoarea acestui fenomen care a cuprins tot globul. Autorul predă istorie internațională și este evident preocupat de economia globală, în care cele mai noi descoperiri științifice determină direcția de dezvoltare și noile surse financiare. De altfel, Chris Miller chiar afirmă că ”cipurile sunt noul petrol - resursa rară de care depinde lumea modernă. Astăzi, puterea militară, cea economică și cea geopolitică depind în mare măsură de cipurile de calculator.”
Dacă stăm să ne gândim la propunerea cercetătorului vom realiza că, în mod categoric, viața noastră depinde de cipuri.
În introducerea pe care o face acestui ”război”, ne dăm seama că evoluția extraordinară produsă în această lume a calculului s-a produs în circa șaptezeci de ani; că aproape orice dispozitiv -o spune autorul studiului, include cipuri. Dependența lumii de semiconductori a fost realizată destul de târziu, zice Chris Miller, plasând momentul de trezire la realitate, în august 2020. În analiza sa, autorul introduce și efectele pandemiei, care au fost foarte mari, asupra industriei cipurilor.
Cartea este rezultatul unor cercetări de arhivă, dar se bazează și pe o serie importantă de interviuri cu ”oameni de știință, ingineri, directori executivi și oficiali guvernamentali”. Privirea istorică este una fundamentală în demersul lui Chris Miller. El își începe studiul cu ”cipurile din timpul războiului rece”. Această primă parte este consistentă și familiarizează cititorul cu problematica lucrării.
Cel de-al doilea capitol se axează pe lumea americană și aspectele definitorii pentru această specială, valoroasă și determinantă industrie. Rolurile Japoniei, Coreei, Taiwanului și Chinei sunt rând pe rând analizate. Poziția de lider e una extrem de importantă.
Oameni de marcă și nume de fabrici cheie sunt aduse în discuție de Chris Miller.
La finalul cărții, la concluzii, autorul amintește inclusiv de războiul dintre Rusia și Ucraina. Acest război, ”mai ilustrează și gradul în care orice conflict major va fi decis de poziția unei țări în lanțul de aprovizionare cu semiconductori, care îi influențează acesteia capacitatea de a-și folosi puterea militară și cea economică”.
Actualitatea, așa cum o vede Chris Miller este tulburătoare. Industria cipurilor se dovedește a fi una extrem de importantă, care determină sub toate aspectele, mersul vieții.
Realizatoare Roxana Păsculescu