Georgian Șchiopu: „Nu este o industrie care aduce fericire, nu este o industrie care distrează și prin asta relaxează. Este o industrie asociată cu efecte foarte problematice, industria nefericirii, din păcate (...)”

10 Aprilie 2025, 15:26
Cum se poate evalua impactul jocurilor de noroc asupra unei persoane care joacă regulat? Iată o problemă și o întrebare la care specialiștii caută răspunsuri. Explică sociologul Georgian Șchiopu pornind de la un studiu realizat în Marea Britanie.
„Studiul din Marea Britanie este cel mai interesant studiu făcut în ultimii cinci ani în gambling, pentru că (cei care l-au realizat au avut acces la toate tranzacțiile financiare efectuate digital, prin circuitele de cărți de debit, cărți de credit, și au putut să vadă ce se întâmplă cu oamenii care fac tranzacții către operatorii de jocuri de noroc și să evalueze efectele acestor tranzacții pe termen scurt, pe termen mediu, în funcție de cât de intens joacă, ce parte din cheltuieli se duce către operatorii de jocuri de noroc din Marea Britanie. Și ceea ce au observat este că, și la niveluri relativ scăzute, 3%, 4% din cheltuieli, 5% din cheltuieli, deja efectele negative sunt importante: scad cheltuielile de sănătate, scad cheltuielile de călătorie, apar (...) plățile de invaliditate, apar plățile de șomaj.
Și vedem dispariția controlului. Cei care sunt cei mai implicați în gambling, care cheltuie poate 10% din veniți și mai mult, vedem că riscul de a muri este cu 40% mai mare.
Riscul pentru un om de 40 ani e relativ mic. Creșterea cu 30%, cu 40% este un risc semnificativ, care îmi pune întrebări.
Nu este o industrie care aduce fericire, nu este o industrie care distrează și prin asta relaxează.
Este o industrie asociată cu efecte foarte problematice, industria nefericirii, din păcate (...).
Este un mediu care creează acești dependenți de gambling. Trebuie să ne uităm la structura generală în care funcționează sălile de joc, în care funcționează operatorii, cât de anti-cetățeni, cât de anti-participanți este acest ecosistem de gambling în 2025 (...).
Noi suntem cei care i-am împins, prin promovarea iresponsabilă a jocurilor de noroc cu jucătorii de fotbal mari, cu repetarea la nesfârșit a ideii că este o distracție, că este nepericuloasă”, spune Georgian Șchiopu la Știința 360.
Georgian Șchiopu a realizat, împreună cu ALIAT pentru sănătate mintală, raportul intitulat Politicile de protejare a populației împotriva daunelor sociale cauzate de jocurile de noroc - în cadrul proiectului Erasmus+, „Play Your Cards Right”.