Atelier de front. Artiști români în Marele Război
25 August 2017, 13:47
La Muzeul Național de Artă al României s-a deschis expoziția „Atelier de front. Artiști români în Marele Război”. Plasată la parterul Galeriei Naționale, expoziția se bucură de o scenografie excepțională, sugerând prin construcție și cromatica sumbră, atmosfera întunecată și apăsătoare a tranșeelor.
Pe simeze sunt reunite peste 120 de lucrări ale artiștilor mobilizați în Primul Război Mondial. Un loc aparte îl ocupă lucrările realizate de Nicolae Tonitza, Ion Teodorescu-Sion, Camil Ressu, Ștefan Dimitrescu, Oscar Han, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, Cornel Medrea.
”Expoziţia-eveniment „Atelier de front. Artiști români în Marele Război” – ne mărturisește curatorul Alina Petrescu- marchează contribuția artiștilor la procesul de formare a memoriei colective în legătură cu Primul Război Mondial. Creațiile unei întregi pleiade de artiști mobilizați depun mărturie asupra Marelui Război din perspectiva contemporaneității imediate, directe, și participă astfel la „scrierea” istoriei, picturile, sculpturile și desenele realizate de aceștia fiind menite unui viitor Muzeu Militar.”
Expoziția a fost realizată ca urmare a stabilirii unui parteneriat excepțional cu Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” din București, Complexul Muzeal „Moldova” din Iași și Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu Quintus” din Ploiești. Lucrărilor existente în depozitele MNAR-ului și care au fost scoase la lumină prin această expoziție, li se alătură astfel, opere și documente care întregesc imaginea complexă a războiului și a ororilor sale.
Câteva capitole semnificative s-au creat prin gruparea operelor tematice.Scene de luptă –Chipuri de ostași, Momente de repaus, Convoaie de refugiați, Victime colaterale ale războiului, Alegorii ale războiului - sunt ”filele” care pot fi răsfoite privind cu atenție expoziția de față.
Evenimentul vizual este puternic prin piesele selectate, iar caracterul evident istoric al expoziției pune în lumină, altfel, plastica românească!
Specialista Alina Petrescu găsește ca sincere și deci, relevante imaginile pictate de artiști, creațiile ”redau dramele oamenilor mărunți, ale celor care luptă uneori fără arme, uniforme sau pregătire militară. Autentice mărturii, ele au deseori imediatețea transmisiilor live din zilele noastre dar fără aplecarea acestora către senzațional. Sunt adevărate documente care, cumulate, recuperează imaginea unei vieți pline de privațiuni și umilințe atât pe front cât și în spatele frontului, și contribuie la reconfigurarea micii istorii, a memoriei colective. Această mică istorie oglindește eroismul supraviețuirii care, repovestit în alți termeni și glorificat, devine ulterior parte a marii ISTORII. ”
Cel puțin unele dintre lucrările prezentate acum au fost menite a face parte dintr-un dorit muzeu militar. Expunerea lor a fost făcută prima dată în ianuarie 1918, cu prilejul Expozitiei Artiștilor Mobilizați. Evenimentul de atunci sublinia explicit rolul artiștilor combatanți, dar mai ales rolul operei acestora –o artă făcută cu deplina știință a ceea ce înseamnă războiul.
Parte din expoziția de față va fi itinerată la Roma ca urmare a unui alt minunat parteneriat, de astă dată cu Institutul Cultural Român și Museo del Risorgimento (Complesso Vittoriano), gazdă a evenimentului.
dr. Roxana Păsculescu