ART on DISPLAY / 2017
17 Noiembrie 2017, 06:00
Proiectul ART on DISPLAY inițiat de Asociația Ephemair în anul 2014, a ajuns iată, în această toamnă la ediția a 3-a. Tema în jurul căreia sunt prezentate în spații neconvenționale- vitrine de magazine inutilizabile la momentul actual, lucrările/instalații este ”NO NEWS IS GOOD NEWS”.
Artiștii participanți la proiect sunt: Dan Acostioaei, Pavel Brăila, Vlad Nancă, Veda Popovici, Mona Vătămanu și Florin Tudor. Curator este Mircea Nicolae.
În perioada 13 – 26 nov. 2017, Art on display a angrenat în proiect 4 locații.
Pe Pavel Brăila îl aflăm în P.ța Alba Iulia nr.1. Lucrările realizate de Mona Vătămanu și Florin Tudor sunt de văzut în B.dul Unirii nr.9.
Vlad Nancă și Veda Popovici își impart spațiul generos al vitrinei din Calea Victoriei nr. 83-85
iar, Dan Acostioaei ocupă vitrina din B.dul Nicolae Titulescu nr.155.
Proiectul ”No news is good news” este foarte limpede explicat în concepul său:”Conform acestui proverb din limba engleză, în lipsa unei informații contrare, am putea crede că totul e bine. Cu toate astea, trăim într-o vreme în care știrile dau buzna peste noi în spațiul intim, prin noile tehnologii de comunicare, iar lumea de astăzi se confruntă cu o serie de crize succesive, alimentând ciclul de știri, încât acest proverb pare să fie mai degrabă o stare dorită, decât una pe care să o trăim cu adevărat. Pe scurt, astăzi, în 2017, indiferent că e vorba de un cetățean sărac, de o persoană din clasa de mijloc, de cineva neimplicat politic, sau de un activist, ceea ce se întâmplă în jurul nostru, fie în plan social, politic, sau istoric, nu numai că pare să ne privească direct, dar ne și somează, aproape continuu, la o reacție sau la o poziționare clară.
Dincolo de liniștea pe care o descrie proverbul din titlu, suntem astăzi, la nivelul societății globale, într-o continuă stare de anxietate și de conflict. În această situație, refugierea pe planul local nu aduce nici o rezolvare. Naționalismul violent, xenofobia, rasismul și ura claselor superioare pentru populația săracă, dar și grave probleme economice și ecologice, se găsesc din abundență, din păcate, foarte aproape de noi. În orașele, în județele, în regiunile geografice mari în care locuim.”
Socialul și politicul fuzionează în arta celor 6 creatori. Motivați de tot ceea ce se petrece pe plan național, dar și internațional, cu tendințe și direcții, artiștii reacționează cu promptitudine, vehemență și imaginație creativă.
În văzul lumii, însă ne-invadând spațiul pietonilor, artiștii își expun ”opiniile”. Trecătorii devin privitori de artă contemporană, involuntar; în mod evident, această nouă pătură de privitori atrasă de vitrina care semnalează ”probleme contemporane” este alta decât cea care intră în galeriile de artă; cu certitudine și proiectele celor 6 artiști sunt de altă factură. Rolul mobilizator este accentuat pe diferite paliere; vitrinele goale ori murdare devin spații care invită la meditație; trecătorii grăbiți sunt provocați vizual altfel decât cu produse alimentare ori financiare.
Art on display, proiect de artă contemporană inițiat de Asociația Ephemair este acum în desfășurare în București, până pe 26 nov. a.c.
Roxana Pasculescu in dialog cu artista Suzana Dan, presedinta Asociatiei Ephemair, convorbire difuzata in cadrul GPS Cultural, miercuri - 15 nov. 2017
Roxana Păsculescu