Andreea Tănăsescu surprinde lumea, cu bunele și cu relele ei!
28 Mai 2021, 11:28
La Editura Muzicală, în anul 2020 vedea lumina tiparului cartea intitulată ”Exercițiu de solidaritate” a Andreei Tănăsescu. Titlul poartă numele unei piese din volumul de altfel, dedicat teatrului. În cele circa 350 de pagini ale cărții putem citi trei piese de teatru; dincolo de cea care dă și numele cărții, mai descoperim piesa ”Noaptea”, respectiv ”Fabrica de pește”.
Prefața volumului este scrisă de Ana Maria Munteanu, profesor universitar doctor în științele comunicării –Universitatea Ovidius din Constanța. Autoarea prefaței accentuează, referindu-se la Andreea Tănăsescu și desigur, vorbind despre cele trei piese de teatru: ”polivalența profilului artistic de la performanță spre reflecție, problematizare și experiențe creative, înglobând crearea de nișe pentru stimularea creativității personale și a altor coregrafi”. Apreciem și noi, apariția cărții „Exercițiu de solidaritate” căci se dovedește a fi, prin conceperea unor piese de teatru -un gen mult mai puțin abordat în anii din urmă- un act de curaj. Dincolo de temeritatea demnă de a fi prețuită, autoarea și-a gândit piesele de teatru să fie jucate, eventual dansate; deci, un punct în plus pentru autoarea noastră.
Prin urmare, creativitatea esențială în coregrafie, nu i-a mai fost de ajuns Andreei Tănăsescu, care și-a descoperit și exploatat mai demult, interesul pentru scris. După un volum de beletristică, scos de sub tipar în 2019, Andreei Tănăsescu îi apărea la aceeași editură, piesa de teatru în două acte inspirată din romanul autobiografic al Marucăi Cantacuzino-Enescu: ”Umbre și lumini”, piesă denumită de creatoare ”Blestemul iubirii. George Enescu- Maruca Cantacuzino- Nae Ionescu”. Aceeași Ana Maria Munteanu, membră a Secției Române a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru afirma că ”Andreea Tănăsescu surprinde, atât prin dezinvoltura dialogului cu marie modele (...) dar și prin capacitatea de a transgresa aceste modele, prin explorarea și integrarea unor tehnologii și soluții scenice, care fac legătura între experiment, inovație, noile tendințe și puterea simbolică- generată de legătura dintre ritmul gândirii simultane și acțiunea relevată de studiile de antropologie a sacrului.”
Revenind la cartea în discuție: ”Exercițiu de solidaritate”, nu putem să nu subliniem o frază esențială a dramaturgului Andreea Tănăsescu, mărturisind direcția lecturii propuse nouă: ”Piesele sunt un pretext de a reflecta la temele actuale ale societății noastre: privarea de libertate, migrația, manipularea omului de către om sau de către Sistem, încălcarea drepturilor fundamentale ale fiecărui individ”.
Autoarea, în calitate de coregraf și de dramaturg –își expune artistic, simțămintele legate de felul în care percepe societatea, înțelege legăturile din diversele comunități, în plus pe cele din familie.
Piesele surprind teme actuale și valorifică capacitatea creatoarei de a descoperi cu finețe și acuratețe, lumea, cu bunele și cu relele ei.
Realizatoare Roxana Păsculescu