A fost odată ca niciodată.....
21 Octombrie 2022, 16:25
Sub îndemnul ”Hai să citim!”, Editura Corint Books tipărește cărți considerate de multe generații, de-a lungul vremii, esențiale pentru cunoaștere. În colecția semnalată ca fiind gândită special pentru elevii din clasele primare –descoperim ”Basmele românilor” de Petre Ispirescu. Cu plăcere îmi amintesc de ”Prâslea cel voinic și merele de aur” sau de ”Cele douăsprezece fete de împărat și palatul fermecat”. În această selecție găsim multe alte povestiri interesante, care ne reamintesc că autorul poveștilor este culegător de folclor, dar și un deosebit de talentat scriitor. Cartea beneficiază de un Cuvânt înainte care ne introduce în lumea poveștilor, atrăgându-ne atenția asupra unor detalii pe care ar trebui să le avem în vedere atunci când citim ”Basmele românilor”. Perspectiva din care recitim povestirile capătă un alt unghi și lectura capătă o prospețime suplimentară care ne bucură nespus de mult. Personajele secundare sunt luminate în mod deosebit și învățămintele sunt scoase în prim-plan. Ioana Revnic semnează aceste câteva pagini introductive plasate sub titlul: ”Ce nu observăm în basmele lui Petre Ispirescu”.
Dincolo de povestirile care fac bucuria oricărui copil, partea finală a cărții aduce informații despre autor, facilitând poziționarea lui Petre Ispirescu în literatura română. Pentru început, aflăm pe scurt, informații despre scriitor (1830-1887), apoi, ne este dezvăluit chiar el, prin niște epistole către fiica sa, și nu în ultimul rând, micul cititor este antrenat să răspundă unor provocări. Cele 17 cerințe din finalul povestirilor sunt foarte diverse. De la basmul preferat, la dialogul pe care copilul este motivat să-l aibă cu bunicii, până la a face fapte bune, asemănătoare celor cu care s-a întâlnit în carte, cu toate acestea și cu mult mai multe se întâlnește copilul care ajunge la finalul basmelor.
Criticul Mircea Anghelescu în încercarea de a-i afla un loc lui Petre Ispirescu, îl așeza cu convingere pe Petre Ispirescu alături de un Grimm și de un Perrault, ceea ce vorbește de la sine, despre adevărata valoare a acestui scriitor în literatura română.
Realizatoare Roxana Păsculescu