Lecturile orașului: Consințămâtul de Vanessa Springora (ed.Polirom)
06 Octombrie 2021, 15:44
În anul 2020 Vanessa Springora, directoarea unei edituri franceze, publică prima ei carte, apărută acum și în limba română la Polirom: Consințămâtul.
Este o carte autobiografică și a stârnit un scandal imens în lumea editorială și în lumea intelectuală franceză în general, care a culminat cu trimiterea în judecată a unui reputat scriitor, autor al multor volume, premiat chiar de Academia franceză de două ori și cu premiul Prix Renaudot în 2013, apreciat chiar și de Cioran care apare ca personaj într-o secțiune a cărții: Gabriel Matzneff.
Pe scurt autoarea povestește relația pe care a avut-o, între vârsta de 13 și 15 ani, cu un bărbat de 50 de ani, G, foarte apreciat de intelectualitatea franceză și un pedofil declarat, cunoscut pentru relațiile pe care le avea doar cu adolescente mai tinere de 15 ani și cu băieți intre 8 și 11 ani, pe care îi putea găsi în călătoriile în Filipine.
Departe de a-și nega pornirile, Mazneff publicase anterior, chiar la editura la care acum lucrează Springora, eseul Les Moins de Seize Ans (Cei mai tineri de 16 ani), un manifest în favoarea accesului pedofililor la copii sub pretextul „eliberării sexuale” a tinerilor - o pledoarie prin care susține că societatea ar trebui să încurajeze inițierea sexuală a tinerilor de către o persoană mai în vârstă, sub motivul că această primă experiență ar garanta libertatea alegerii viitorilor adulți.
''Crescută de o mamă divorțată, V. încearcă să umple prin lecturi golul lăsat de un tată absent. La treisprezece ani, în timpul unei cine, îl întâlnește pe G., un scriitor cu reputație scandaloasă. De la primele schimburi de priviri, e subjugată de charisma acestui bărbat de cincizeci de ani, de atenția pe care i-o acordă. Mai târziu, G. îi declară că o iubește și că n-o să-i facă niciun rău. Deși are doar paisprezece ani, V. i se oferă trup și suflet. Amenințările poliției nu fac decât să întărească această idilă periculos de romanescă. Dar deziluzia este teribilă când V. își dă seama că G. a făcut întotdeauna colecție de iubiri adolescentine și practică turismul sexual în țări unde minorii sunt vulnerabili. În spatele aparenței flatante de om de litere se ascunde un prădător, acoperit de o bună parte din lumea literară. După ruptură, calvarul continuă, căci scriitorul nu încetează să o hărțuiască. După mai bine de treizeci de ani de la aceste întâmplări, Vanessa Springora ne oferă acest text năucitor, înfățișând un proces de manipulare psihică impecabil orchestrat, precum și ambiguitatea înspăimântătoare în care se plasează victima îndrăgostită, care consimte la abuz. Dar dincolo de povestea personală, autoarea examinează derivele unei epoci și conformismul unui mediu orbit de talent și celebritate.'' (Editura Polirom)
Un reportaj de Anamaria Spătaru