Istoria UE - ep 8: „Încă din anii '50 s-a încercat crearea unei armate europene”
01 Februarie 2020, 11:04
rubrică EuranetPlus
autor Luana Pleșea
Trei sferturi dintre europeni sunt în favoarea unei politici comune a UE în domeniul apărării și securității și peste jumătate s-au declarat în favoarea creării unei armate europene. Asta arată un sondaj Eurobarometru special în domeniul securității și apărării, din 2017. Mai recent, într-un sondaj Eurobarometru din 2018, aproape 70% dintre europeni au spus că ar dori ca Uniunea să facă mai multe în domeniul apărării
Cel mai puternic sprijin pentru creșterea implicării UE în securitate și apărare este înregistrat în Cipru (92%), urmat de România (80%).
Ideea aceasta, a unei armate europene, nu s-a născut în contextul politic internațional al ultimilor ani, ci datează încă de la începutul anilor 50, spune prof univ dr Iordan Gheorghe Bărbulescu.
La Summit-ul NATO din 2014, țările UE membre NATO s-au angajat să cheltuiască, până în 2024, 2% din PIB în domeniul apărării. Estimări NATO de anul trecut arată că doar șase țări cheltuiesc 2% din PIB pentru apărare: Grecia, Estonia, Regatul Unit, Letonia, Polonia și România.
Statele membre ale UE reprezintă împreună al doilea mare investitor în apărare din lume după SUA. Însă Europa va trebui să pună în comun și să integreze cele mai bune capabilități, potrivit Parlamentului European. Deoarece se estimează că, până în 2025, China va deveni al doilea cel mai mare investitor în apărare din lume după SUA.