Sculptorul George Apostu, azi
07 Septembrie 2017, 17:10
Sculptura lui George Apostu o descopeream plenar in urma cu 17 ani, in anul 2000 cu prilejul unei ample expozitii organizate de Mihai Oroveanu la Galeria Etaj 3/4 a Teatrului National. Sculpturile de dimensiuni mari, puternice care spargeau spatiul intr-un fel deosebit -intrand intr-o relatie de acord exceptional cu aerul din jur, pe care il valorificau magistral -erau cuceritoare.
Sculpturile modulau spatiul galeriei redandu-l privitorilor incarcat de semnificatii si simboluri adanci.
"Tatal si fiul" in cateva variante era tulburator, apoi seria de "Fluturi" "desprindea" parca sculptura de pe sol, oferindu-i directii de cucerire a atmosferei.
Catalogul realizat atunci cu sprijinul Ministerului Culturii a ramas pana astazi, un minunat instrument de lucru. Bogatia informatiilor vizuale si valoarea textelor critice constituie si acum, repere fundamentale in intelegerea deopotriva a sculpturii ca si a timpului care i-a fost harazit lui George Apostu sa ofere lumii, prin creatia sa unica, o altfel de perceptie a sculpturii.
La Stanisesti, jud. Bacau (locul de bastina al sculptorului) gradina Casei memoriale "George Apostu" gazduieste in fiecare an, o tabara de sculptura.
La a V-a editie, de anul acesta, patru sculptori, prieteni de generatie ai lui George Apostu au fost invitati sa lucreze in spatiul atat de drag artistului disparut in 1986, la doar 52 de ani.
Ioan Deac Bistrita, Constantin Marinete, Napoleon Tiron si Dumitru Pasima au sculptat si l-au evocat vreme de 10 zile, pe creatorul George Apostu.
Atmosfera inflacarata de sculptori si gazde -Dinu si Maria Apostu s-a incheiat cu vernisajul expozitiei in aer liber si cu un dublu concert: de muzica populara si folk (Ducu Bertzi).
dr. Roxana Pasculescu
Nota: In fotografii, in ordine, sculpturile realizate la Stanisesti, jud. Bacau (in cadrul evenimentului "Impreuna cu George Apostu, la el acasa", ed. a V-a, 2017) de Ioan Deac Bistrita,
Constantin Marinete, Napoleon Tiron, Dumitru Pasima.