Depășirea singurătății, a angosei și a spaimei prin artă
03 Decembrie 2020, 11:39
Expoziția „Sertare” a a artistei Suzana Fântânariu, de la Calpe Gallery din Timișoara, aduce în prim-plan, dincolo de obiecte cunoscute și lucruri găsite, stări și emoții puternice propuse privitorilor ca o șansă extraordinară de comunicare la nivel uman, dar și filozofic. Artista a trăit dureros schimbările suferite de societate în această perioadă a pandemiei. Actul vizionar a fost pus pe plan secundar, prezentul fiind cel care ne-a acaparat preocupările de orice natură ar fi fost ele. Interacțiunea între artistă și privitor prin intermediul „construcțiilor” sale se produce firesc la nivel vizual și mai apoi, emoțional.
Despre proiectul Suzanei Fântânariu „Sertare”, scriitorul Ovidiu Pecican a notat:
„Sertare... Perimetre semimobile, ascunse privirii sau numai discret distribuite sub alte suprafețe, direct perceptibile, aceste... Adăposturi de vreme rea pentru manuscrise și relicve prețioase, broderii destrămate ori bilețele cu scrisul cvasievaporat, imposibil de expus fără riscuri la vedere ori în sfera de acțiune a altei inteligențe, a altui suflet... Arhive sentimentale, intime, locuri rău famate unde s-au înghesuit temeri și riscuri mai vechi și mai noi, dar mereu actualizabile (căci istoriile se reînnoiesc sub alte culori și flamuri la infinit)...”.
Interviul cu artista Suzana Fântânariu ne îndreaptă atenția către estetic, opera de artă fiind o soluție pentru depășirea singurătății, a angoasei și a spaimei cu care ne confruntăm adesea în ultima perioadă.
https://www.youtube.com/watch?v=CIryjPWsLM8
Realizatoare Roxana Păsculescu