De 44 de ani, un cadru minunat al creației plastice
19 Octombrie 2018, 00:05
Expozitia Centrului Cultural și de Arte Lăzarea, la Sala Constantin Brâncuși a Palatului Parlamentului este așadar, un strigăt de alarmă, că la Lăzarea, în județul Harghita se mai pot face lucruri frumoase cu un sprijin adecvat! Au trecut iată, 44 de ani, de cand Lăzarea a devenit un spațiu al frumosului și al artelor!
Organizatorii evenimentului ne mărturisesc și citez: ”Lăzarea şi tabăra de creaţie de aici – la care mult timp și-au adus contribuţia în aproape egală măsură artişti plastici maghiari şi români – a însemnat de fapt o potenţială ieşire din cadrul obişnuit al artei plastice, o cale de scăpare din regimul de dictatură. Peisajul natural de o frumuseţe aparte de la Lăzarea, tradiţiile locului, mănăstirea cu o atmosferă romantică, ruinele castelului, toate acestea s-au dovedit a fi surse de inspiraţie nu numai pentru cei care au simţit nostalgia Şcolii Băimărene, dar şi pentru cei – aproximativ 30 de creatori anual – care s-au perindat la Lăzarea, venind din toate colţurile ţării.”
Expoziția Centrului Cultural si de Arte Lăzarea se poate vedea până pe 31 octombrie 2018, în Sala Constantin Brâncuşi a Palatului Parlamentului! Pe simeze au fost expuse 130 de lucrări selectate din colecţia de peste 2000 de lucrări ale Centrului ! Printre artistii selectati se numara:
Aurel Ciupe, Sorin Nicodim, Gheorghe Adoc, Mircia Dumitrescu, Aurel Bulacu, Lia Perjovschi, Cristian Opriș, Balla József, Barabás István, Szepessy Béla, Csontó Lajos, Erőss István, Doró Sándor, Imre Mariann, Szíj Kamilla, Ahmad Vakili, Chiaki Kurumizawa, Lybomir Crastev, Takashi Ikezawa, Mehdi Godini, Armando Martinez, Colin Foster, John K. Grande, Asztalos Zsolt.
Partenerii proiectului expozițional sunt: Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti
Uniunea Artiștilor Plastici din România, Universitatea Națională de Arte București,
Asociația Culturală Combinart/1+1=10
Curatorul expozitiei este: Ferencz Zoltan, Director Artistic al Centrului Cultural și de Arte Lăzarea iar inițiatoarea expoziției este sculptorița, lector universitar, dr. la Universitatea Națională de Arte București, Reka Csapo Dup.
Roxana Păsculescu