În perioada 26 februarie – 1 martie, emisiunea „Vorba de cultură” îl are ca invitat pe actorul Teatrului „Nottara”, ION HAIDUC
26 Februarie 2024, 09:59
A absolvit în 1969 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti, clasa prof. George Dem. Loghin.
După absolvire, și-a efectuat stagiatura, cei trei ani, la Teatrul de Nord din Satu Mare, apoi devine membru al trupei al Teatrului Național Timșoara, iar din 1990, al Teatrului „Nottara” din București.
“Fără îndoială, un artist talentat, înzestrat cu putere de muncă, el nu este legat de un gen sau de un stil de interpretare, ci de un univers teatral concret şi descifrabil. Dinamic, cu o evoluţie scenică dominată de forţă, uneori visceral, cu o voce guturală inconfundabilă, a fugit întotdeauna de efectele ieftine, de subtilităţile şi exegezele inutile. Fundamental este faptul că acest actor izbuteşte nu doar în roluri de forţă, ci şi acolo unde se cere o anumită stare de poezie, de sensibilitate, având capacitatea de a configura matricea de interpretare cu mijloace scenice inspirate, coerente şi puternice”. Dan-Marius Zarafescu
Actorul Ion Haiduc a jucat, de asemenea, în zeci de filme, precum: "Cale liberă" (regia Nicu Stan, 1986), "Pădureanca" (regia Nicolae Mărgineanu, 1986), "Rochia albă de dantelă" (regia Dan Piţa, 1988), "Vânătoarea de lilieci" (1990), "Divorţ din dragoste" (regia Andrei Blaier, 1991), "Priveşte înainte cu mânie" (regia Nicolae Mărgineanu, 1992), "Amen" (regia Costa Gavras, 2002), "Dulcea saună a morţii" (regia Andrei Blaier, 2003), "15" (regia Sergiu Nicolaescu, 2005), "Clopotul" (regia Sabin Dorohoi, 2009), ''Cel ales'' (regia Cristian Comeagă, 2015), ''Vizitatorul'' (regia Jamil Hendi, 2016), ''Apostolul Bologa'', după Liviu Rebreanu (regia Dominic Dembinski, 2018) etc.
I-au fost acordate premii naţionale de interpretare din partea Asociaţiei Oamenilor de Teatru şi de Muzică (ATM) pentru Cel mai bun actor, pentru rolurile Arturo Ui din "Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită" de B. Brecht (1983) şi Dobromir din "Dalbul pribeag" de D.R. Popescu (1987), ambele montate la Teatrul Naţional din Timişoara. A mai primit premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara, pentru rolul Clisis din spectacolul "Arma secretă a lui Arhimede" de Dumitru Solomon (1986) şi pentru rolul Dobromir din "Dalbul pribeag" (1987), precum şi Premiul special al juriului la Festivalul Internaţional al Teatrului de Studio de la Piteşti, pentru rolul Actorul din spectacolul "Nu mor pescăruşii când vor porcii mistreţi" de Mircea M. Ionescu (2013). I-au mai fost decernate Meritul Cultural (1984) şi Ordinul Naţional "Steaua României" în Grad de Cavaler (2011).
Despre o carieră artistică deosebit de bogată, vom vorbi cu o personalitate carismatică, actorul ION HAIDUC.
Pe frecvențele Radio România Cultural sau la www.radioromaniacultural.ro între 12:00-12:30.
Realizator, Attila Vizauer.