Vocile memoriei: Un insucces al unui autor de succes
Unul dintre autorii noștri dramatici de succes - a fost în interbelic cel mai jucat dramaturg după Caragiale - Tudor Mușatescu își începea cariera cu un eșec pe scena românească.
26 Februarie 2023, 09:06
Așa s-a întâmplat cu piesa Panțarola, reprezentată la Naționalul bucureștean. Ea era apreciată de Lovinescu, criticul punând insuccesul ei la premiera din 1928 pe seama unei distribuții inadecvate, dar îi imputa totodată o anume lipsă. Ceea ce-i lipsea piesei era de alfel o carență a întregii creații a autorului, conchidea criticul, anume ”darul de a strânge la un loc, de a organiza”. Sigur, Mușatescu avea să dea teatrului românesc, între altele, o piesă care face și astăzi săli pline: Titanic Vals, capodopera lui. Dar, spun cei care i-au cercetat biografia și opera, sunt alte piese, localizări, traduceri realizate de el, cărora li se pierde urma. Apoi, autorul s-a risipit în multe activități: de la crearea și conducerea de trupe de teatru și înzestrarea lor cu un repertoriu care să le aducă publicul în săli, la scrierea de cuplete satirice pentru spectacolele de revistă. Și mai înainte, după cum spunea Mușatescu însuși, dăduse o reprezentație la Paris, prin 1923, cu o piesă scrisă de el în franțuzește, Focurile de pe comori. Tudor Mușatescu a fost evocat mercuri, 22 februarie, la 120 de ani de la naștere. Au participat la evocarea de la Muzeul Național al Literaturii Române actrițele Rodica Mandache și Antoaneta Zaharia și criticul și cronicarul de artă Doina Papp, iar moderator a fost regizorul Radu Băieșu. Tot acolo , trupa Etaju’ 4 a prezentat spectacolul Altfel de ..scrisori, după textele lui Mușatescu. Secvențe sonore de la această evocare vă sunt oferite la Vocile memoriei. În aceeași ediție, difuzăm partea a doua a discuției din 1970, cu participarea autorului, pe marginea articolului Obsedantul deceniu, de Marin Preda.
Emisiunea Vocile memoriei, difuzată duminică, 26 februarie 2023, ora 22.30, la Radio România Cultural. Realizator E . Lucan.