Timpul prezent - Antonia Colibășanu, analist economic: „Adâncirea diferențelor dintre bogați și săraci este cea mai importantă problemă pentru următoarea decadă” | PODCAST
18 Ianuarie 2024, 17:09
Forumul Economic Mondial de la Davos este în plină desfășurare. Lideri politici și oameni de afaceri din întreaga lume se întâlnesc în stațiunea elvețiană pentru a discuta subiectele momentului. „Rebuilding trust” („Restabilirea încrederii”) este tema de anul acesta. Antonia Colibășanu, doctor în economie, analizează starea economiei la nivel mondial, marcată de un val de crize, și explică mizele întîlnirilor de la Davos.
ONG-ul Oxfam publică anual înainte de Forumul de la Davos un raport în care pune față-n față situația celor mai bogați oameni cu situația celor mai săraci oameni din lume. Astfel, arată Oxfam, primii cinci cei mai bogați oameni de pe planetă și-au dublat averile în ultimii trei ani, în timp ce averea și veniturile însumate a cinci miliarde de oameni de pe Pământ au scăzut. De ce bogații se îmbogățesc și mai mult și săracii sărăcesc și mai tare în perioade de criză? Antonia Colibășanu: „Crizele și conflictele globale pun problema rupturilor lanțurilor de aprovizionare globală. Asta înseamnă creșterea concentrației de producție într-o anumită parte a lumii, adică statele dezvoltate și în curs de dezvoltare se retrag din planul global și încearcă să-și aducă afacerile cît mai aproape de casă. Acest proces n-ar trebui să aibă efecte drastice la nivel global, dar, atunci când se desfășoară într-o perioadă de criză conflictuală, așa cum se întâmplă acum, este mult mai dramatic, pentru că retragerea se produce brusc. Concentrarea valorilor de producție și de creștere economică în anumite noduri ale lumii, în special în zona țărilor dezvoltate, aduce sărăcie în zona mai puțin dezvoltată, pentru că oamenii își pierd locurile de muncă.”
Ce se întâmplă la Davos?
Antonia Colibășanu: „Davos este un loc de întâlnire. Avem nevoie de Davos ca să știm că zona non-democratică încă poate să discute cu zona democratică.”
18 ianuarie 2024, ora 18:00
Realizatori: Adela Greceanu și Matei Martin