Texte şi pretexte: Literatură şi credinţă în era postmodernă: romanul Alinei Gherasim, Tăcerea
03 Decembrie 2022, 07:00
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu;
Citat din spusele invitatului, motto al ediţiei: „Bat clopotele, și în ecoul dangătelor e o liniște profundă. Sculptează în zgomotele zilei dându-le formă. Tăcerea e plinul, iar sunetul e golul, tăcerea e călăuza lumilor nevăzute, venită la ceas de seară. Bat clopotele, iar ecoul e o poartă de culoare indigo. Aerul e rarefiat la fel ca pe crestele munților. Soarele zorește spre lăcașul său.” (Alina Gherasim)
În ediţia de sîmbătă, 3 decembrie 2022, a emisiunii Texte şi pretexte, ne propunem, prieteni, să dialogăm cu prietena noastră, scriitoarea şi artista plastică Alina Gherasim, despre ultimul său volum de proză, intitulat Tăcerea, recent apărut la Editura Oscar Print din Bucureşti. După cărţile de proză de scurtă, precum Femeia-valiză şi alte povestiri, Armor. Povestiri şi Colonia de cormorani, după romanele La Socrate, Noemi ştie ea de ce şi Piaţa Trapez, iat-o pe Alina Gherasim abordînd un gen aproape sapienţial, căci propune o carte de povestiri ilustrînd episoade, momente şi personaje din vremurile biblice: Tăcerea. Povestiri. De la Vechiul Testament la lumea de azi.
Autoarea, trecînd la alt nivel de elaborare scripturală, întrepătrunde pildele din epoca veterotestamentară cu insolitele şi aparent banalele situaţii ale vieţii cotidiene postmoderne. Concluzia ei sună simplu şi decisiv: în ciuda tuturor transumanismelor şi a năucitoarelor progrese tehnologice, natura omenească este aceeaşi, iar nevoia de a crede în ceva ce ne transcende, neschimbată. După cum bine spune Cristian Pătrăşconiu într-un inspirat text introductiv, „se simte în proza Alinei Gherasim o mare plăcere de a scrie, o anume voluptate de a scrie.... plăcerea de a scrie și, cu atît mai mult, voluptatea (de a scrie) nu sînt plăceri simple, lineare, nu sînt în orice caz unele peste care să treci foarte ușor.
A lucra cu plăcerea & voluptatea, a spera voluptate, a privi sau chiar a ținti către voluptate – fie și așa, prin «ocheanul» atît de complex al literaturii – este, nu mai puțin, un instrument de cunoaștere. Unul redutabil. Dat fiind orizontul tematic – înalt, atît de înalt – al acestui volum (poate cel mai neobișnuit din suita de texte care compun literatura doamnei Gherasim, cu siguranță inevitabil – pentru că proza sa anterioară are, pentru cine știe să citească printre rînduri, un cer înalt) – este logic de spus, și mai mult decît atît, că, odată cu această carte, avem (și) expresia cea mai rafinată de pînă acum a voluptății scrisului acestei prozatoare.”
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre Nicolae Cartojan şi Winston Churchill.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un mare scriitor britanic dar cu rădăcini poloneze: astfel, la 3 decembrie 1857, în gubernia Kievului, în fostul Imperiu ţarist, se năştea Józef Teodor Konrad Korzeniowski. Excelent prozator, profund analist al mişcărilor sufleteşti, sensibil la nuanţele trăirilor lăuntrice, a scris cărţi foarte populare, primite cu entuziasm atît de marele public, cît şi de critica de specialitate, precum: Nostromo, Lord Jim, Taifunul, Negrul de pe Narcis şi Inima întunericului.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv Valentin Protopopescu analizează prestaţia echipei naţionale a Braziliei la CM din Qatar.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată E mai... şi interpretată de Carmen Stănescu şi Toma Caragiu.
Ilustrare vizuală: foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), foto Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea (sursa: arhiva personală), foto Alina Gherasim, foto afiş (sursa: arhiva personală a invitatului), foto Nicolae Cartojan şi Winston Churchill (sursa: wikipedia), foto Joseph Conrad (sursa: wikipedia), foto fotbalişti brazilieni (sursa: Khel Now), Toma Caragiu şi Carmen Stănescu (sursa: wikipedia).