Texte şi pretexte: Ce (mai) înseamnă disciplina arheologiei în prezent?
02 Aprilie 2022, 07:00
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu;
Citat din spusele invitatului, motto al ediţiei: „Arheologia suferă de o receptare paradoxală, de tip excepţionalist. Publicul larg şi amatorii pasionaţi văd în această disciplină istorică o activitate orientată de săvîrşirea unor descoperiri epocale, cam în genul celei reuşite de Carter în Egipt. Fireşte, tonele de artefacte din aur şi excepţionala lor lucrătură ne iau ochii, însă de cele mai multe ori arheologia de astăzi se referă la reconstituirea unui puzzle uriaş şi foarte sofisticat conceput ca un fel de imagine panoramică a unei epoci şi a unui stil de viaţă. Pentru arheologul contemporan un ciob ceramic poate fi la fel de important ca o mască mortuară cîntărind două kilograme.” (Valentin Bottez)
În ediţia din 2 aprilie 2022 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie în universul arheologiei. Invitatul nostru este conferenţiarul universitar doctor Valentin Bottez de la Departamentul de Istorie Antică, Arheologie şi Istoria Artei din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii bucureştene. Domnia sa ne va vorbi despre imensul potenţial arheologic al sitului de la Histria, acolo unde conduce sectorul Acropolă Centru-Sud şi punctul Sărătură, despre metodele moderne de a face astăzi arheologie, despre însemnătatea proiectelor de nişă şi a atragerii studenţilor în a practica această nobilă profesiune, una care nu poate fi făcută în absenţa pasiunii.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre Joseph Haydn şi despre povestea vînzării Alaskăi către americani.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria muzicii de romanţă româneşti: pe 2 aprilie 1915, se năştea la Bucureşti un mare interpret al muzicii de pahar, cel care ne-a încîntat sufletele prin piesele sale care îmbină nostalgia faţă de un trecut urban glorios şi amara veselie a muzicii lăutereşti. A debutat la vîrsta de 15 ani şi a cîntat pînă pe pragul Marii treceri, cînd avea 91 de ani. Printre capodoperele sale se numără piese precum Să-mi cînţi cobzar, Căsuţa noastră, Bucureşti, măi Bucureşti!, Of, of, of măi şpriţule!
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai semnificative evenimente culturale din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv Valentin Protopopescu ne va vorbi despre ce înseamnă trecerea de la turneele americane de hard la cele europene de zgură.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată Actul de naştere şi interpretată de Dorina Lazăr, Radu Zaharescu şi Horia Căciulescu.
Ilustrare vizuală: foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), foto Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea (sursa: arhiva personală), foto Joseph Haydn şi pînza care surprinde momentul vînzării Alaskăi/ Cecul de 7,2 milioane de dolari (sursa: wikipedia), foto Valentin Bottez, imagini de la Histria (sursa: arhiva invitatului), foto Gică Petrescu/ Marcă poştală omagială (sursa: wikipedia), foto Monte-Carlo Contry Club (sursa: wikipedia), foto Dorina Lazăr, Radu Zaharescu şi Horia Căciulescu (sursa: wikipedia).