Reprezentarea de gen în cinematograful românesc
16 Aprilie 2024, 13:31
Volumul lansat recent de Iulia Voicu, "Reprezentări de gen în cinematograful românesc" (Pro Universitaria Bucureşti), este o carte mai mult decât necesară. Importantă este lentila prin care autoarea revede o serie de filme româneşti iconice (precum "Nea Mărin miliardar", 1975, r. Sergiu Nicolaescu) sau mai puţin cunoscute (precum "Drum în penumbră", 1972, r. Lucian Bratu) sau redescoperite (cum este "Angela merge mai departe", 1981, r. Lucian Bratu, prin prisma filmului lui Radu Jude, "Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii") - lentila studiilor de gen. Dar şi mai importantă mi se pare prima parte a cărţii în care autoarea ne trece prin toată istoria feminismului şi a cercetărilor care au aplicat în studiul filmului teoriile feministe. În plus, cartea este scrisă într-un stil accesibil, care o face bună de citit şi în afara spaţiului academic. Iulia Voicu a fost invitata Elenei Vlădăreanu la Scena și ecranul.
Iulia Voicu: ”Eram preocupată de studiul personajelor feminine din cinematografie și am început să caut acele lucrări academice care să pună în discuție personajul”.
Iulia Voicu: ”Motivul pentru care am ales aceste filme pentru analiză este că sunt populare, că sunt în continuare programate la tv, că pe YouTube au milioane de vizualizări”.