Interviu cu scriitorul Thomas Schlesser: „Atitudinile dogmatice, intoleranța, declinul libertății, și, apoi, brutalitatea și aroganța sunt cei mai mari inamici ai artei”
09 Iunie 2024, 11:01
Romanul fenomen „Ochii Monei” de Thomas Schlesser (traducere din limba franceză şi note de Daniel Nicolescu) a fost cea mai vândută carte a editurii Humanitas Fiction la cea de-a XVII-a ediție a Salonului Internaţional de Carte Bookfest. E o carte solară, plină de frumusețe, de tandrețe și bunătate, dar, mai ales, de speranță. „Mona şi bunicul, personajele cărţii mele, reprezintă cea mai bună parte a umanităţii, pe care o avem în noi înşine, cu toţii”, a spus Thomas Schlesser, istoric al artei, scriitor, directorul Fundației Hartung-Bergman, profesor la École Polytechnique și autor al unor importante lucrări despre artă.
După ce află că nepoata sa, Mona, în vârstă de zece ani, riscă să-și piardă vederea, bunicul ei, Dadé, hotărăște să-i arate fetiței, timp de un an, în fiecare miercuri, câte o capodoperă de la Luvru, Orsay și Centrul Pompidou. „Acesta este un roman de inițiere, dar nu în istoria artei, ci de inițiere în viață, prin intermediul artei", a explicat scriitorul francez Thomas Schlesser.
„Pentru lume nu pare să mai fie atât de importantă libertatea și constatăm că lucrul acesta se agravează, că există o tendință dusă la extrem, care ajunge să fie problematică, deopotrivă pentru artiști și pentru iubitorii de artă. Calitatea supremă a artei este aceea de a întruchipa libertatea. Omenirea poate să producă foarte multă violență, dar, în aceeași măsură, este capabilă și de lucruri extraordinare. Cred că, dacă ne păstrăm spiritul critic și suntem capabili să vorbim și despre punctele slabe, fără să cădem în vreo dogmă, nu există niciun motiv de disperare. Eu, unul, am în continuare încredere în umanitate”.
Un interviu realizat de Diana Joicaliuc.
Traducerea a fost asigurată de Cătălin Rață.