REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi
18 Iunie 2023, 06:10
Duminică 18 iunie 2023 de la ora 18.00, vă propunem la Radio România Cultural câteva teme de reflecție privind investiția și educația pentru sănătate, bolile profesionale și cele legate de profesie, prevenția și monitorizarea acestora, domeniile medicale aflate la granița dintre mai multe specialități. Pentru a înțelege cât mai bine aceste aspecte am invitat alături de noi pe doamna doctor Agripina Rașcu Profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Șef Catedră Medicina Muncii, Redactor- Șef al Revistei Romanian Journal of Occupational Medicine, doamna doctor Marina Oțelea Conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Președinte al Societății Române de Medicina Muncii și doamna doctor Elena-Ana Păuncu Profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara.
La sfârșitul lunii mai s-a desfășurat la Sinaia cea de a XXI-a ediție a Congresului Național de Medicina Muncii. La acest eveniment au fost prezenți experți din străinătate și peste 300 de medici români, specialiști în medicina muncii, cardiologie, nutriție și boli metabolice, oftalmologie, psihiatrie, psihologie, pneumologie, imagistică medicală. Lucrările prezentate reflectă preocupările din acest domeniu atât de vast, în care colaborarea interdisciplinară și abordările holistice ale ființei umane reprezintă un punct de plecare necesar oricărui demers cu adevărat responsabil.
Romanian Journal of Occupational Medicine reprezintă una din puținele publicații europene din acest domeniu. Revista de Medicina Muncii a fost înființată în 1991 de Profesorul Toma Niculescu, devenind în timp o adevărată platformă educațională pentru medici și nu numai. Sunt publicate anual articole, recenzii, editoriale, prezentări de caz ce reflectă impactul factorilor ce țin de condiția de muncă asupra sănătății angajaților. Abordarea contributorilor este interdisciplinară, semnatarii articolelor fiind medici de medicina muncii, cardiologi, pneumologi, toxicologi, sociologi, ergonomiști, oncologi, kinetoterapeuți, psihiatri și psihologi.
Pentru medicii care nu sunt implicați direct în depistarea și tratarea bolilor profesionale există anumite aspecte referitoare la bolile legate de profesie care ar trebui mai bine cunoscute. Anumiți factori de la locul de muncă pot induce sau pot agrava în timp boli cardiovasculare, gastrointestinale, metabolice, boli osteoarticulare, disfuncții neurologice sau de ordin psihiatric. Fără a înțelege interacțiunea tuturor elementelor care generează sau întrețin o anumită suferință, eforturile de tratare al acestora pot rămâne fără rezultatul scontat, mai ales în situațiile în care factorii ce întrețin a anumită disfuncție nu sunt înlăturați sau ameliorați. Am discutat cu doamna Profesor Elena-Ana Păuncu despre aceste aspecte delicate, despre elementele multiple ce ar trebui echilibrate pentru a putea preveni îmbolnăvirile ce au drept cauză principală diverse neglijențe sau dezechilibre de la locul de muncă sau din viața personală. Puțini angajatori conștientizează faptul că investiția în sănătatea angajaților lor se răsfrânge în timp printr-o creștere a productivității muncii, printr-o rată mai redusă a absenteismului, a concediilor medicale sau a pensionărilor anticipate. Caracterul puternic profilactic al medicinii ocupaționale este încă subevaluat în multe locuri din România.
Doamna doctor Marina Oțelea a subliniat importanța cooptării medicilor de medicina muncii în echipele interdisciplinare care se ocupă de supravegherea pacienților cu boli cronice, mai ales a celor cu hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, diabet sau boli neuropsihice. Lipsa unei baze de date comune, care să reunească toate consulturile de care a beneficiat o anumită persoană îngreunează semnificativ monitorizarea pacienților cu boli cronice. Complianța la tratament a acestor bolnavi poate influența în mod decisiv prognosticul bolii, dar și posibilitatea de a-și continua activitatea la același loc de muncă.
O emisiune de Daniela Rei Vișan