Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Vasile Zecheru, coordonatorul Colecției Arta Regală din cadrul Editurii Herald
26 Noiembrie 2023, 04:37
” Procesul inițiatic, așa cum era acesta săvârșit în Antichitate și în Evul Mediu, se întemeia pe convingerea că înțelepciunea poate fi însușită de către aspirant cu întreaga lui ființă alcătuită, cum ne spune metafizica, din spirit, trup și suflet. Pe cale de consecință, celui care pornea la drum i se prescria o dietă consacrată, exerciții de respirație și de menținere a sănătății corporale, o conduită morală corectă pentru a evita emoțiile negative și relațiile toxice și, ca un corolar, un askesis adecvat- exercițiu spiritual anume gândit spre a-și liniști mentalul agitat, mereu predispus la fugă de idei și la o irosire lamentabilă a energiei vitale.”
Vasile Zecheru - Originele tradiției inițiatice, Editura Herald 2022
” Sensul profund pe care-l avea aletheia în lumea grecească ar putea constitui un îndemn la aprofundarea propriilor noastre idealuri.”
Anton Dumitriu- Aletheia. Încercare asupra ideii de adevăr în Grecia antică, Editura Eminescu 1984
Duminică 26 noiembrie 2023 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu domnul Vasile Zecheru, coordonatorul Colecției Arta Regală din cadrul Editurii Herald.
Dialogul pe care vi-l propunem l-am construit în jurul câtorva întrebări fundamentale ce au generat în timp sisteme filosofice sau au mărturisit religiile lumii. Domnul Vasile Zecheru a analizat această tematică în volumele pe care le-a publicat la Editura Herald dar și în textele apărute în Revista Tribuna. În seria de articole dedicată lui Anton Dumitriu intitulată ” Aletheia-ca rezultat al poziționării corecte în raport cu existența” autorul analizează și explică publicului de astăzi câteva concepte fundamentale ale metafizicii. În cadrul emsiunii REConCHILLiant am abordat și noi câteva dintre acestea :
Ce înțelegeau vechii greci prin ADEVĂR ? Cum era pregătită această întâlnire esențială ? Seamănă poate cu conceptul creștin de ” Înviere” ?
Anton Dumitriu are câteva nuanțări despre ” Știința întru ADEVĂR” și ” Știința ADEVĂRULUI”. Despre ce fel de ” Știință” este vorba ? Cine avea acces la acest tip de cunoaștere ?
Vechii greci erau foarte atenți la modul de formulare al ideilor. Era invocată necesitatea ”corectitudinii”, a ” vorbirii precise”. Astăzi acordăm din ce în ce mai puțină atenție cuvintelor pe care le rostim. Reprezintă poate această neglijență un semn al îndepărtării noastre de cunoașterea adevărată, o dezordine interioară ?
Domnul Vasile Zecheru menționează într-unul din articole că ” fiecare cultură (spiritualitate) are o mentalitate proprie în identificarea și exprimarea adevărului într-un spațiu-timp concret.” Care sunt deci aceste repere -de la miturile fondatoare până la încercările mai mult sau mai puțin șchiopătate din vremurile noastre de a explica ADEVĂRUL ?
După cum sublinia invitatul nostru și în interviul pe care l-am realizat, ” gândirea era prelungită prin cuvânt și de aceea cuvântul exprimat trebuie să fie potrivit realității”. Cunoașterea devine astfel o punte între cer și pământ, între cele văzute și cele nevăzute. Acordul cunoașterii cu obiectul cunoscut ne amintește de încercare redobândirii asemănării cu Dumneazeu, esența creștinismului din toate epocile. Pentru a realiza acest lucru Sfinții Părinți ne avertizează că avem nevoie de foarte multă răbdare, discernământ, smerenie, credință, disciplină, dragoste și iertare față de aproapele nostru.
Într-un mod similar, precizează domnul Vasile Zecheru într-unul din articolele sale, ” în misteriile antice, corpul uman (soma) era privit ca fiind mormântul (sema) sufletului și, de aceea, în mod simbolic, cuvântul înviere avea și sensul de trezire la viața spirituală, eliberare din încorsetarea materiei, un salt ontologic pe o spiră superioară ; viii erau, așadar, cei treziți la realitate, cei care au înfăptuit această realizare în timpul vieții lor pământești, prin trăire ființială, iar morții, cei care își continuau viața în ignoranță, fără a fi preocupați de o asemenea evoluție. Prin urmare, o preparație pentru moarte (melete) precum cea sugerată în unele texte antice și, îndeobște, în miturile inițiatice, este urmată cu necesitate de o înviere a aspirantului într-o realitate mai subtilă și, tocmai de aceea, de neînțeles pentru profanul de rând.”
Pentru vremurile de astăzi multe din aceste încercări de realizare spirituală par aproape imposibil de realizat. Parcurgând însă cu ochii minții măcar câteva din ideile explicate în textele menționate anterior, unii dintre noi ar putea să își ordoneze mai bine viața și poate, cumva, la un moment dat, ar fi posibil să întrevadă și CALEA…
O emisiune de Daniela Rei Vișan