„Și tehnologia are nevoie de puțină grijă din partea noastră”, Andrei Tudose, curatorul expoziției Places of Care
26 Septembrie 2024, 14:48
Orașul vorbește cu Andrei Tudose, curatorul expoziției Places of Care, organizată la Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida între 26 septembrie și 12 octombrie. Expoziția explorează relația tot mai profundă dintre oameni și tehnologie, invitându-ne să reflectăm asupra unui ecosistem artificial, aproape invizibil, dar omniprezent. Lucrările expuse pun sub semnul întrebării rolul tehnologiei în viața noastră de zi cu zi și impactul acesteia asupra mediului și societății.
„Proiectul a pornit de la tot ce am observat eu și artiștii din expoziție în jur, și anume că nu am dezvoltat un ecosistem al grijii față de tehnologie, că o luăm de-a gata și o folosim ca un instrument. Și până la urmă, până vedem cât de integrată este în viața noastră de zi cu zi, cred că avem nevoie să începem să ne raportăm altfel la ea, să o privim cu alți ochi. Cu alte cuvinte, tehnologia a evoluat atât de repede încât n-a reușit să se conecteze cu tot ce se întâmplă în jurul nostru. Așa că am invitat patru artiști să-și imagineze cum ar putea tehnologia să se conecteze la oameni, la natură, la tot ce se întâmplă în jurul ei și cum putem noi, la rândul nostru, să ne reconectăm la ea. Pentru că, până la urmă, și tehnologia are nevoie de puțină grijă din partea noastră. Se schimbă foarte multe premise prin accesul extins la tehnologie.”
Expoziția abordează impactul pe care obiectele tehnologice, precum telefoanele mobile, îl au asupra mediului, invitându-ne să reflectăm asupra resurselor naturale necesare pentru fabricarea acestora.
„Un telefon mobil are o semnificație mult mai mare. Înseamnă toate materialele care au fost extrase din pământ ca să fie construit. Înseamnă toată benzina sau tot cherosenul care a fost folosit ca să fie transportat dintr-o parte în alta. Înseamnă toate aceste lucruri la care nu ne gândim.”
În cadrul expoziției, patru artiști au creat lucrări foarte diferite care explorează aceste teme. Sabina Suru a inclus obiecte vechi din anii 1920, iar Antoni Rayzhekov a folosit tehnologie avansată, precum camere 3D și computer vision, pentru a genera muzică din obiecte neobișnuite precum pietre sau frunze.
Totodată, expoziția include lucrări care prezintă compoziția chimică a diferitelor obiecte, ridicând întrebări despre impactul tehnologic asupra mediului.
Aflați mai multe detalii din interviul realizat de Maria Balabaș cu Andrei Tudose.