Ruxandra Gubernat: “Infertilitatea este o problemă pe care o atribuim femeii și femeia trebuie să o ducă în singurătate și în tăcere”
12 Septembrie 2024, 14:29
Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate. Proiectul Una din Trei își propune să confrunte această situație pe multiple căi, la confluența dintre cercetare și artă, adresând durerea prin empatie și însingurarea prin deschiderea către comunitate, pentru a stimula vindecarea, exprimarea, înțelegerea și adaptarea, atât la nivel individual, cât și din punct de vedere colectiv.
Expoziția, deschisă la București până pe 17 septembrie 2024, prezintă lucrările a șase artiste, cinci dintre ele având experiențe directe legate de infertilitate.
Ruxandra Gubernat: „Am început proiectul dintr-o traumă personală și cum nu-mi place să nu fac față traumelor, m-am gândit să o deschid, pentru că este o problemă cu care una din trei femei se confruntă.”
Una dintre cele mai importante provocări ale proiectului este de a sparge stigmatul social legat de infertilitate și de a aduce subiectul în discuție publică, întrucât este o problemă larg răspândită, dar rar discutată. Infertilitatea este adesea atribuită exclusiv femeilor, deși afectează și cuplurile, iar lipsa suportului social și emoțional contribuie la suferința lor.
Andrei Dudea: „Una din trei femei trece prin astfel de situații de-a lungul vieții și e un subiect tabu. Noi încercăm să creștem conștientizarea pe zona aceasta, să găsim pe termen lung niște forme terapeutice care să ajute femeile, să generăm grupuri de suport, pentru că nu există grupuri de suport pentru femei care trec prin astfel de experiențe.”
Pentru a afla mai multe detalii despre „Una din Trei” și despre poveștile personale și perspectivele artiștilor implicați sau modul în care arta poate deveni un instrument de comunicare și vindecare, vă invităm să ascultați interviul realizat de Daria Ghiu cu inițiatoarea proiectului Ruxandra Gubernat, regizoare de film documentar, artistă vizuală și cercetătoare, și Andrei Dudea, producător, director de imagine și regizor.
În luna octombrie, expoziția va călători la Sofia, în Bulgaria.