Nu contează doar cât stai pe internet, ci și ce faci în favoarea ta în timpul acela | PODCAST
31 Mai 2024, 09:00
Orașul Vorbește cu Monica Jitariuc, expert în comunicare și media, despre copilărie și copii în relație cu social media, cu internetul, cu interacțiunile pe care cei mici le au tot mai devreme cu ecranele. De această dată însă, tonul dicuției va fi unul optimist. Încercăm să aflăm de la Monica ce resurse ne oferă internetul în ceea ce privește educația copiilor.
„Există mai multe categorii de „timp la ecrane” (screen time): cel social, când comunicăm cu alții pe Whatsapp sau pe orice fel de chat; cel educațional, când învățăm ceva; cel pasiv în care privim minute în șir filmulețe de pe TikTok sau Youtube și cel interactiv, când ne jucăm sau facem lucruri. Singurul care aduce beneficii pentru copii pe termen lung și mediu este cel educațional. După cum se poate intui, acesta este și cel pe care copiii îl petrec cel mai puțin,” spune Monica Jitariuc în dialog cu Daria Ghiu.
Din fericire, discuția despre consumul de tehnologie se normalizează și încep să existe instrumente prin care familia împreună poate discuta asupra sănătății digitale. Pe site-ul Academiei Americane de Pediatrie există un plan familial de folosire a Media, unde părinții și copiii deopotrivă share-uiesc resurse, site-uri educative, pot să creeze de comun acord un plan care să cuprindă soluții educative din mai multe zone: dezvoltarea creativității, literație și cultură generală, învățare propiu-zisă, hobbyuri, sănătate.
Exemple de astfel de resurse, găsiți în interviul realizat de Daria Ghiu cu Monica Jitariuc.