Monica Jitariuc: “Telefonul a ajuns să fie un fel de birou mobil pe care îl purtăm mereu cu noi”
06 Octombrie 2024, 05:20
“28% dintre adolescenții români între 13 și 15 ani sunt foarte afectați de rețelele sociale”
Orașul vorbește cu Monica Jitariuc despre impactul rețelelor sociale și al tehnologiei asupra vieților noastre. Conversația pornește de la raportul Organizației Mondiale de Sănătate, care avertizează asupra pericolelor rețelelor sociale pentru adolescenți și explorează în profunzime fenomenul dependenței digitale și modul în care aceasta influențează sănătatea mentală, relațiile interpersonale și dezvoltarea personală a tinerilor.
“Cea mai problematică concluzie a acestui raport este că adolescenții din România sunt printre cei mai dependenți, așadar lipsa asta de control și de limitare a timpului petrecut pe telefon se pare că la noi produce cele mai mari pagube la nivel mental, relațional și dacă îmi permiteți așa să fiu dark, chiar la nivel existențial și relațional.”
Jocuri ca Roblox și Minecraft, considerate inofensive, expun copiii la riscuri precum cyberbullying-ul și contactul cu prădători online și creează o dependență care adesea este ignorată de părinți.
“Chiar dacă noi părinții ne spunem <hai mă, că își dezvoltă niște skill-uri jucând jocuri pe calculator>, sigur își dezvoltă, dar și dacă e în parc și face căsuțe din bețe sau iese în fața blocului și discută real cu alți copii, și atunci își dezvoltă. Așadar, cred că una dintre soluții este conectarea asta la real, de fapt.”
Monica Jitariuc menționează că și-a impus reguli stricte precum evitarea telefonului dimineața și seara și reducerea utilizării sale la maxim o oră și jumătate pe zi și promovează o pauză digitală ca modalitate de a ne limpezi mintea și a ne conecta mai bine cu cei din jur.
Interviu realizat de Daria Ghiu.