Manufactura de Memorie Grant: proiecții de film documentar și tur ghidat într-un proiect despre conservarea patrimoniului și întoarcerea la istoria cartierului
19 Septembrie 2024, 15:05
Orașul vorbește despre aniversarea a 112 ani de la punerea pietrei fundamentale a Parcelării Grant-Belvedere, o zonă specială din București. Răzvan Voinea, invitatul Dariei Ghiu, este inițiatorul asociației Studio ZONA, asociație care a lansat un proiect dedicat conservării patrimoniului arhitectural și istoric al cartierului Grant. Proiectul, intitulat „Manufactura de Memorie Grant”, include un tur ghidat al zonei, o proiecție de film documentar, dezvelirea unei plăci comemorative și distribuirea unor pliante în casele localnicilor, pentru a le aduce la cunoștință istoria locului.
Parcelarea Grant a fost construită începând cu 1912, iar multe dintre case au rămas în posesia familiilor inițiale. Majoritatea locuitorilor lucrau la fabrica de țigarete Belvedere, iar cartierul a fost dezvoltat pe modelul „orașului-grădină”, un concept care favorizează locuințele unifamiliale.
„E o poveste destul de lungă, care începe pe la 1860, odată cu primele culturi sau producția și distribuția de tutun, făcute acolo, pe moșia lui Effingham Grant.”
În contextul crizelor sanitare din acea perioadă, statul a intervenit pentru a construi locuințe ieftine și igienice pentru muncitori. Regia Monopolurilor Statului a colaborat cu alte mari industrii, precum CFR, pentru a crea parcelări lângă fabrici, astfel încât muncitorii să locuiască aproape de locul de muncă. Parcelarea Grant a fost prima de mari dimensiuni, bazată pe principiile orașului grădină și includea case individuale cu grădini.
„Orașul-grădină apare ca o reacție a orașului industrial, cu casele una într-alta, care favorizează răspândirea bolilor de tip holeră, tuberculză. Și atunci inițiatorii au spus, trebuie niște case unifamiliale despărțite, aerisite, igienice, despărțite foarte clar cu curte de casa de lângă, astfel încât să fie aerisite în permanență, să fie expuse la soare, tocmai pentru a opri acest flagel al tuberculozei.”
În prezent, majoritatea caselor din parcelare sunt bine conservate datorită statutului de monument istoric, ceea ce le protejează de demolări sau modificări semnificative. Proiectul Studio ZONA își propune să crească gradul de conștientizare asupra importanței acestui patrimoniu astfel că turul ghidat va include vizitarea unor puncte cheie ale parcelării, cum ar fi maternitatea și alte clădiri importante, proiecții de film și dezvelirea unei plăci comemorative, toate menite să păstreze memoria comunității și să sublinieze valoarea culturală a zonei.
Sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 17:30, istoricul Răzvan Voinea, alături de arhitecta Irina Calotă, vor povesti despre istoria și arhitectura acestui cartier unic în cadrul unui tur ghidat. Tot sâmbătă, de la ora 19:00, la Conacul Golescu-Grant, actualmente Centrul de Recreere şi Dezvoltare Personală „Conacul Golescu Grant”, din strada Aleea Ţibleş, nr.64, va avea loc proiecția unui film documentar dedicat Parcelării Grant. De asemenea, participanții vor avea ocazia să vadă alte 10 documentare despre parcelări istorice din București, dar și documentarul Cvartal, dedicat cartierelor construite în anii 50 în București, toate realizate de Studio Zona și Dash Film.
Detalii pe https://fb.me/e/4TlhcoYjh.