"Like Leaves / Precum frunzele" - o explorare ecologică a migrației
20 Septembrie 2024, 14:16
Orașul vorbește despre "Like Leaves / Precum frunzele" cu Anca Rujoiu, curatoarea acestei expoziții, care are loc la Salonul de Proiecte din București. Proiectul explorează migrația dintr-o perspectivă ecologică, folosind frunzele ca simbol al mișcării și al trecerii timpului. Inspirată de lucrări din Asia de Sud și Sud-Est, aduce în prim-plan legătura dintre migrația oamenilor și a plantelor, oferind o reflecție asupra efectelor colonizării și migrației între Asia și România într-un cadru istoric și ecologic.
“Expoziția este inspirată de o lucrare a unei artiste din Malaezia, care trăiește de mulți ani în Australia, Simryn Gill. Aceasta colecționează în general ce găsește în jurul ei - pietre, frunze - prin care încearcă să înregistreze urmele timpului, dar și să creeze o istorie materială a unui loc. Frunzele acestea sunt frunze căzute ale unui copac stradal, pe care îl găsești foarte des în Malaezia, în Singapore.”
Pentru realizarea ei, începând din 2015, artista a colectat sute de frunze căzute ale mărului de apă (Syzygium grande) din orașul ei natal, Port Dickson în Malaezia. Frunzele late ale acestui copac, des întâlnit pe marginea drumurilor din Asia de Sud și de Sud-Est, sunt presate, iar apoi tăiate sub formă pătrată și puse la uscat. Versiunea realizată pentru această expoziție utilizează frunzele de platan.
“Am discutat cu echipa Salonului de Proiecte diferite opțiuni pentru ce ar fi un echivalent al acestui măr de apă la București. Am decis să fie platanul, pentru că este și el un copac al drumurilor. Îl găsești peste tot în parcurile, pe străzile din București și, în plus, are o frunză mai lată care ne-a permis să o tăiem în formă pătrată.”
Anca Rujoiu a dorit să includă în expoziție artiști care tratează teme similare, cum ar fi comunitatea vietnameză care aduce în România plante din Vietnam, pe care le cultivă aici pentru a recrea sentimentul de apartenență.
“Comunitatea vietnameză a început să cultive în România plante din Vietnam. Inclusiv la Ambasada Vietnamului din București au o grădină. Cam asta este și premisa expoziției, oamenii migrează împreună cu plantele sau invers, dar este o relație mutuală.”
Expoziția include lucrările mai multor artiști printre care și Iulia Toma, care folosește textilul pentru a crea un portal ce simbolizează atât deschiderea, cât și violența și ostilitatea față de imigranți. Aceasta confruntă privitorul cu realitatea migrației și privilegiul de a te putea mișca liber, în contrast cu dificultățile imigranților care se confruntă cu respingerea și violența.
Aflați mai multe detalii despre această expoziție eclectică, ce reunește lucrări din medii diverse, dar care explorează tema migrației din perspective personale, istorice și ecologice și importanța legăturilor dintre artiștii implicați, precum și modul în care lucrările lor dialoghează, creând un cadru complex de înțelegere a migrației, din interviul realizat de Daria Ghiu cu Anca Rujoiu.
Expoziția va avea loc în perioada 20.09.2024 - 27.10.2024 la Salonul de Proiecte - Palatul Universul, Corp B, Etaj 1, Ion Brezoianu 23-25, București.