Ilustrată din Amsterdam - Chemarea pădurii
30 Septembrie 2024, 09:00
Leiden, 21 septembrie 2024. Sala de concerte de deasupra magazinului care vinde piane s-a umplut repede. Programul concertului se anunță foarte interesant: cântece pe versuri scrise de o fostă regină a României și de una dintre apropiatele ei. Este vorba de Carmen Sylva și Elena Văcărescu. Întâmplător, ziua aleasă pentru acest concert special a fost ziua de naștere a Elenei Văcărescu. Iar organizatoare au fost două muziciene: pianista olandeză Laura Bos și soprana austriacă Annette Fischer.
Cântecele alese de cele două au fost foarte rar prezentate publicului, unele chiar niciodată. Annette Fischer mi-a povestit cum a început această pasiune pentru Carmen Sylva și Elena Văcărescu:
„Cu foarte mulți ani în urmă, o doamnă – o naratoare – m-a întrebat dacă aș vrea să pregătesc un eveniment cu poveștile lui Carmen Sylva și să și cânt ceva. Evenimentul n-a mai avut loc, însă ideea a rămas în mintea mea și am continuat cercetarea.
În timpul căutărilor mele am dat peste cântece extraordinar de romantice și în același timp dramatice, ca povestea lui Sappho (Sapphos Gesänge) pe muzică compusă de Hans Sommer. Dar nu găseam partitura. I-am scris strănepotului compozitorului, care mi-a spus ce să fac pentru a obține partitura, care până la urmă a venit din Statele Unite.
Între timp, au apărut tot felul de site-uri specializate, unde poți găsi partituri din toate timpurile, dar care nu existau când am început cercetarea. Am fost ca un detectiv. Așa am aflat și că Liszt l-a sfătuit pe Sommer, care-i era elev, să compună o versiune pentru orchestră a acestor cântece.”
Annette Fischer a studiat în Frankfurt și Weimar. A fost perioada în care s-a apropiat foarte mult de roluri clasice ca Leonora din Fidelio sau Elvira din Don Giovanni. De-a lungul timpului vocea ei extraordinară a cucerit multe scene din Europa.
Născută în Amsterdam, Laura Bos a studiat pianul în Rotterdam. Au urmat câțiva ani de colaborare cu Nederlandse Reisopera și cu teatrul din Dessau. Din 2017 este corepetitor la Teatrul din Koblenz.
Laura și Annette au gândit acest concert, pe care inițial l-au vrut chiar în Koblenz, care se află la doar 10 km de locul unde s-a născut Carmen Sylva. Dar nu a fost să fie așa. După mici expuneri în Germania și Austria, concertul a avut premiera olandeză în Leiden.
Annette Fischer: „A trebuit să găsim compozitorii care au compus pe versurile lui Carmen Sylva. Am petrecut foarte multe ore răsfoind tot felul de cataloage, am răscolit internetul cu ajutorul motoarelor de căutare și ne-am petrecut timpul în multe biblioteci.”
Laura Bos: „George Enescu este probabil cel mai cunoscut compozitor care i-a pus versurile pe muzică. Dar am dat și peste compozitori mai puțin cunoscuți, ca Hans Sommer, care a compus o serie de cântece care ne-a plăcut foarte mult și care este foarte dramatică. Apoi August Bungert, de care nici una dintre noi nu mai auzise. A fost o provocare să găsim o legătură organică între aceste compoziții. A fost nevoie să ne uităm cu atenție și la versuri.”
Nu toate versurile lui Carmen Sylva sunt potrivite pentru zilele noastre, pentru că nu sunt toate politically correct, spune Annette Fischer: „E foarte interesant când ajungi să le citești. Nu poți să nu te gândești cât de sensibili suntem în ziua de azi, când citim povestea scrisă de ea despre o persoană de culoare care vine la castel”.
Selecția făcută de Annette Fischer și Laura Bos a inclus, pe lângă Enescu, compoziții semnate de Hans Sommer, Francesco Paolo Tosti și August Bungert. Acesta din urmă a avut o relație apropiată cu Carmen Sylva, după cum a povestit în introducere Jan Willem Bos, olandezul pentru care România este o preocupare zilnică. În 1890, Carmen Sylva i-a dăruit lui August Bungert un pian Bechstein, iar în 1894 o casă cu grădină pe malul Rinului, în Leutesdorf. Poate așa se explică și nenumăratele cântece dedicate Rinului, pe care le-au descoperit Annette și Laura.
Annette Fischer: „O serie este despre Sappho, așa cum am menționat deja. Două cântece sunt despre pădure, de aici și titlul concertului – Chemarea pădurii. Carmen Sylva se descrie ca un copil sălbatic, căruia îi plăcea foarte mult natura, care alerga prin iarbă și vorbea cu copacii. În România a scris șase cântece despre Rin. Apoi, în exil îl întâlnește pe Bungert, care compune muzică pentru ele. Dar Carmen Sylva ajunge, până la urmă, să scrie 50 de cântece despre Rin: de la Mainz până la Bonn fiecare mică localitate are cântecul ei.”
Laura Bos la pian și soprana Annette Fischer în timpul concertului Chemarea pădurii, © Claudia Marcu
Chiar dacă doar două dintre cântecele incluse în program sunt pe versurile Elenei Văcărescu, cele două muziciene au ținut să sublinieze faptul că sunt fascinate de această personalitate a României și că următorul concert ar putea fi numai cu muzică pe versurile ei.
Annette Fischer: „Ne-am îndrăgostit de Elena Văcărescu, care a fost o apropiată a reginei. Regret că nu vorbesc limba franceză, pentru că ea a scris cel mai mult în această limbă. Viața ei e scenariu de film. Și în fiecare carte găsești aceleași întâmplări interpretate diferit. Ar merita un concert numai despre ea, pentru că este o personalitate atât de interesantă.”
Dar până atunci să aducem acest concert și în România? Răspunsul celor două muziciene a fost scurt și entuziast: „Oricând!”.
Afișul concertului din 21 septembrie 2024
Autor: Claudia Marcu
Editare: Mihaela Niță