Fotografa Cristina Irian: „Reconstruim realitatea cu imaginile pe care decidem să le postăm pe rețelele de socializare”
07 Octombrie 2024, 17:25
„Selfie-uri se fac dintotdeauna, într-un fel, dar termenul a fost oficializat acum vreo 12 ani”, spune Cristina Irian în dialog cu Daria Ghiu și Ion Borșan, co-fondatorul CdRF, în rubrica Școala de fotografie dedicată evoluției și semnificației selfie-ului, prin comparație cu portretul tradițional.
Cristina Irian explică faptul că selfie-ul, deși pare modern, își are originile în practica autoportretului din arta clasică, subliniind că portretele erau rezervate elitei care își putea permite costurile unui astfel de lux, folosind culori scumpe și tehnici elaborate.
„Trebuia să îți permiți să comanzi un portret în care să fie incluse și mâinile. Culorile erau foarte scumpe. Trebuia să fii foarte bine poziționat social, să poți folosi culoarea albastru sau roșu.”
Cristina Irian are un proiect de lungă durată „În căutarea selfie-ului perfect”, însă ironia constă în faptul că, în acest proiect, ea încearcă să creeze selfie-uri în care chipul ei nu este vizibil.
„Miza a fost aceea de a realiza selfie-uri fără a mi se vedea în mod explicit chipul, dar să arunce privitorul înapoi într-o realitate, printr-o oglindă, de exemplu.”
Selfie-urile și portretele reflectă schimbările în societate, iar Cristina Irian sugerează că prin imagini, fie ele portrete sau selfie-uri, oamenii își reconstruiesc realitatea și identitatea socială.
Interviu realizat de Daria Ghiu, în emisiunea Orașul vorbește, în parteneriat cu Centrul de Resurse în Fotografie.